onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Unik undersökning: Varannan ser minskad försäljning till följd av coronaviruset

Publicerad: 13 mars 2020, 14:36

Nästan vartannat företag i sällanköpshandeln ser en minskad försäljning till följd av coronaviruset, visar Markets snabbenkät. ”Vi ser effekter av det den här veckan, både i försäljning och besök. Vi måste jobba med alternativa scenarion och se över kostnadssidan, men utan att drabbas av panik”, säger Björn Lindblad, vd för Mio.

Ämnen i artikeln:

MioHeminredning

Market har i en snabbenkät undersökt situationen kring corona i sällanköpshandeln.

Ett 40-tal chefer och tjänstepersoner står för svaren som ger en bild av läget.

Enkäten visar att coronaviruset påverkar företagens försäljning. 46 procent av de svarande uppger att den minskat.

Björn Lindblad, vd för Mio, säger till Market att besöks- och försäljningssiffrorna i bolaget nu pekar nedåt.

– Jag tror vi kommer att ha variationer från dag till dag. Vi måste titta framåt och se hur vi påverkas på både lång och kort sikt. Vi har finansiella möjligheter att fortsätta utveckla Mio. Vi håller fast vid planen, säger han om läget i coronatider.

Åtta av tio företag inom sällanköpshandeln svarar Market att förebyggande åtgärder vidtagits på grund av coronasmittan. I princip alla företag uppger att de har informerat personalen om risker och hur man skyddar sig.

Åtta av tio svarar att man infört reserestriktioner för personalen.

Fyra av tio uppger att man uppmanat personalen att arbeta hemifrån.
– Ja, alla vidtar åtgärder, svarar Björn Lindblad, vd för Mio, på frågan om hans bolag med 2500 anställda och 71 butiker agerat.

Precis som tre av tio svarande i snabbenkäten har även Mio infört extra städning till följd av coronaviruset.

– Och vi följer alla reserestriktioner, säger Björn Lindblad och påpekar att det påverkar produktutvecklingsarbetet som är starkt reseberoende.

– Nu är alla hemma. Det är stor skillnad, säger han.

Mio avråder från alla fysiska möten och väljer digitala alternativ i stället, om det inte är ytterst affärskritiskt.

– Och den som kommer hit får inte ha rest med kollektiva transportmedel, och besökare måste garantera att de inte rest i smittområden, säger han om kraven för att komma till servicekontoret och lagret i Tibro, där sammanlagt 180 medarbetare finns.

Mios vd Björn Lindblad.

Mio har ställt in personalutbildningar och uppmanar i linje med Folkhälsomyndighetens råd att den som har minsta symptom på sjukdom eller smitta ska stanna hemma.

– Det känns som den allmänna medvetenheten ökat den senaste månaden och folk blir mindre sjuka. Kanske för att allmänhygienen blir bättre, säger Björn Lindblad.

Markets undersökning visar att sju av tio svarande företag inom sällanköpshandeln har riktlinjer för hur man ska agera om en anställd insjuknar i coronaviruset.

– Vi har en krisgrupp på servicekontoret och i butikerna så att vi kan vidta snabba åtgärder. Vi har olika scenarion ligger och är redo att fatta snabba beslut. Det är en organisatorisk fråga, säger Björn Lindblad om läget på Mio och är noga med att poängtera att Mio hela tiden kommer att agera utifrån att hälsa är det viktigaste.

För att minska risken för smitta och smittspridning har Mio infört en policy att vara återhållsam med sina hemleveranser och besiktningar hemma hos kunder.

– Monteringarna gör vi i butik och på lagret i möjligaste mån, säger Björn Lindblad.

Mio har också valt att minimera kontanthanteringen till följd av coronasmittan.

Ingen av de svarande i Markets snabbenkät har hittills varit med om att en anställd faktiskt insjuknat i coronainfluensan.

– Det svåraste just nu är ju att man slutat att testa allmänt för coronasmittan och då blir det svårt att veta vem som har corona, påpekar Björn Lindblad och belyser de uppgifter som nu talar om att upp emot 60 procent av svenska folket på sikt kommer att gå igenom coronainfluensan.

– Flera personer kommer säkert inte vara medvetna framåt om de haft eller inte haft smittan, säger Björn Lindblad.

Han trycker på att det viktigaste därför fortsatt är att vara fortsatt noga med att personal med sjukdomssymptom är hemma och han ser därför positivt på beslutet om slopas karensdag.

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev