Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Tuffare restriktioner får butikerna att deppa inför shoppingfesten

Publicerad: 16 november 2020, 06:13

Trots att Black Friday och julhandeln väntar runt hörnet sjunker optimismen i butikshandeln kraftigt. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Det är närmast en mardrömslik tajming att kunder avråds från att besöka butiker”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelBlack Friday

Framtidstron i butikshandeln sjunker i november. Framtidsindikatorn är 8,2 enheter lägre än oktober till ett index på 79,1. Det är en bra bit under ett neutralt värde på 100.

– Vi befinner oss för nionde månaden i en pandemi som slagit stenhårt mot många företag och årets julhandel mer efterlängtad än någonsin. Därför är det närmast mardrömslik tajming att kunder avråds från att besöka butiker inför årets viktigaste försäljningsperiod, säger Karin Johansson

Pessimismen stiger i hela butikshandeln. I dagligvaruhandeln sjunker den med 5,4 enheter till ett index på 84,4 och i sällanköpshandeln med 10,7 procent till ett index på 74,1.

– Givetvis måste fokus ligga på att bromsa smittspridningen men vi behöver också fråga oss vilket samhälle vi står med när krisen är över. Kraftfulla stödåtgärder för att rädda företag och jobb kommer fortsatt att krävas, säger Karin Johansson.

Även inom e-handeln sjunker optimismen något. Indexet är 2,3 enheter längre och landar på 116,6 vilket ändå är en bra bit över ett neutralt index på 100.

– Handelsföretagen satsar stort på att möta kunderna digitalt i årets julhandel och vi kommer att få se en rekordstor e-handelsförsäljning. Hela logistik- och leveranskedjan kommer att ställas inför sitt största prov hittills, säger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn

■  Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelBlack Friday

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev