Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Trots smittorisken – nästan var femte skiftarbetare i handeln har jobbat sjuk

Publicerad: 8 juni 2020, 13:28

Foto: Shutterstock

Nästan var femte skiftarbetande inom handeln har arbetat trots att de är sjuka under coronapandemin, visar en undersökning från Quinyx.


Ämnen i artikeln:

CoronaSjukskrivningar

Schemaläggningsföretaget Quinyx, med kunder inom bland annat handeln, har gjort en undersökning kring skiftarbetares arbetsmiljö och anställningsförhållanden och redovisar siffror som visar att många jobbar trots sjuksymptom – för att de inte har råd att göra annorlunda.

Innan pandemin hade 48 procent av skiftarbetarna inom bland annat butik arbetat trots sjuksymptom därför att de inte hade råd att sjukskriva sig.

Under coronapndemin har instruktionen i Sverige varit att anställda ska stanna hemma vid minsta sjuksymptom.

Trots det visar Quinyx undersökning att 16 procent av skiftarbetarna hade sjuknärvaro – alltså var på jobbet med symptom.

Enligt Quinyx fanns tre orsaker till detta: de var oroliga att förlora jobbet om de sjukskrev sig, de hade inte råd att sjukskriva sig eller så kunde ingen täcka deras skift.

– Det här är den personal som ser till att samhället klarar sig, även under en pandemi. De kan inte arbeta hemifrån. De rör sig i samhället och träffar folk. Det är sorgligt och skrämmande att de inte kan stanna hemma när de är sjuka, säger Erik Fjellborg, vd på Quinyx.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

CoronaSjukskrivningar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev