Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Svenskarna ger besked: Här är kedjorna där vi helst vill jobba

Publicerad: 6 maj 2021, 13:09

Ikea, Systembolaget och Ica. Så ser topptrion ut när svenskarna får utse landets tio mest attraktiva arbetsgivare i detaljhandeln. Det visar en ny, stor undersökning.


I detaljhandeln som helhet toppar Ikea rankningen av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Möbeljätten ligger också etta på listan över näringslivet som helhet, där Systembolaget också finns med.

Fördelningen är jämn på tio i topp-listan över branschens mest attraktiva arbetsgivare, med fem kedjor från sällanköpsvaruhandeln och fem från dagligvaruhandeln.

Rankningen bygger på intervjuer med över 4 700 svenskar som fått tycka till om Sveriges 150 största bolag. Undersökningen genomförs av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.

En fördjupad granskning av resultatet visar att bolagen i listtoppen har viktiga frågor att jobba vidare med.

Kännedomen om bolagen i detaljhandeln, som ingår i gruppen Trading & Sales, är högst av alla 14 branscher i undersökningen. Men när det gäller attraktivitet är branschen inte lika högt rankad, utan ligger något under medel.

Bolagen bedöms också individuellt i tio olika kategorier. Ikea rankas högst i fyra av dem: Trivsam arbetsmiljö, sunda finanser, gott rykte och goda karriärmöjligheter. Systembolaget och Ica toppar inte i någon enskild kategori men rankas högt inom framförallt sunda finanser och gott rykte.

Catrine Jack, employer branding-expert på Randstad, kommenterar topplistan:

– Det här är företag som har skapat sig ett väldigt bra rykte tack vare att de jobbar hårt för att skapa en bra arbetsmiljö där medarbetarna trivs. Det här syns även utåt vilket är en stor anledning till de fina resultaten i den här undersökningen.

Här vill svenskarna helst jobba

Sveriges mest attraktiva detaljhandelsbolag 2021:

■ Ikea
■ Systembolaget
■ Ica
■ Åhléns
■ Apoteket
■ Clas Ohlson
■ Apotek Hjärtat
■ H&M
■ Stadium
■ Coop

Undersökningen i korthet

■ Randstad Employer Brand Research är världens mest omfattande oberoende undersökning inom employer branding.
■ Den genomförs av Kantar på uppdrag av Randstad. 
■ Totalt djupintervjuas över 190 000 personer i 34 länder om sin inställning till respektive lands 150 största arbetsgivare, sett till antalet anställda. 
■ I Sverige har ett representativt urval om 4 716 respondenter intervjuats om vad de värdesätter hos en arbetsgivare.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev