torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Stark ökning av antalet paket – mitt i en trögare e-handel

Publicerad: 2 augusti 2023, 07:28

Foto: Postnord

Antalet skickade e-handelspaket till konsument fortsatte att öka under årets andra kvartal. Det visar Transportföretagens Paketindex. ”Vi ser att fler försändelser skickas jämfört med hur e-handelsförsäljningen ökar”, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Ämnen i artikeln:

E-handel

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Under kvartalet skickades 52,5 miljoner paket från e-handlare till privatpersoner i Sverige, varav 52 miljoner var e-handelspaket och 0,5 miljoner var större varuförsändelser.

Den totala paketvolymen ökade med 7,4 procent jämfört med samma period föregående år. Sett över hela året har paketvolymerna ökat med 5,1 procent.

Antalet hemleveranser under andra kvartalet ökade med 16,4 procent. Samtidigt minskade leveranser till utlämningsställe med 2,4 procent.

– Vi ser att fler försändelser skickas jämfört med hur e-handelsförsäljningen ökar. Det här indikerar att konsumenterna handlar fler men billigare varor. I sig är det ingenting konstigt med tanke på den höga inflationen i landet och att många svenskar tvingas till att spara in på sin konsumtion. Vi ser däremot att vi befinner oss i en samhällsförändring där transporterna spelar och kommer spela en ännu viktigare roll för att möta konsumenternas handelsmönster, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen, i en kommentar.

Enligt e-barometern minskade e-handeln med sju procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande period 2022.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev