måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Shoppingfest, returer och viljan att göra det själv – här är fem konsumenttrender att ha koll på

Publicerad: 29 november 2021, 13:36

Fem konsumenttrender att ha koll på-

Hur beter sig konsumenterna? Henrik Sjödin, strateg och doktor från Handelshögskolan, ger varje vecka Markets läsare ett snabbt svep över läget. Hur gick Black Friday –egentligen, självutcheckning och returer är några av de saker han lyfter fram denna vecka.

Ämnen i artikeln:

Black FridayReturerKonsumentbeteende

Det finns en flod av siffror som säger intressanta saker om konsumenternas beteenden. Henrik Sjödin gräver varje vecka fram några spaningar ur mängden för Markets läsare.

Henrik Sjödin är doktor från Handelshögskolan och Sveriges Marknadsförbunds rådgivare i konsumentbeteende och kundinsikt. Till vardags jobbar han som strateg på reklambyrån Åkestam Holst/Noa.

Här är fem snabba konsumentfakta för vecka 48, 2021.

Foto: Helen Preutz

1. Hur bra var Black Friday – egentligen? 

Handlades det mer eller mindre på Black Friday i år än förra året? Det är än så länge lite oklart. Hittills har vi bara statistik för e-handeln, och här går siffrorna från olika betalbolag isär. Svea Ekonomi redovisar +4 procent för själva fredagen (+8 procent för hela veckan). Antalet köp minskade, men ordersummorna ökade jämfört med förra året. Nets menar däremot att fredagsomsättningen sjönk nästan 12 procent, medan veckan som helhet ökade drygt 1 procent. Båda, liksom Klarna, är överens om att shoppingen spridits över en längre period. (Källa: Svea Ekonomi, Nets, Klarna)

 

Foto: Getty Images

2. Svenskarna är nöjda med sina bolån

58 procent av svenskarna har bolån. Ungefär lika delar av dem har rörlig respektive bunden ränta, något lite färre har både rörlig och bunden ränta. De flesta (83 procent) är nöjda med sin ränta.
(Källa: ICA Banken / Kantar Sifo)

 

3. 85 procent vill checka ut själva 

85 procent är ganska eller mycket positiva till självutcheckning i butik.
(Källa: Insight Intelligence / Sifo)

 

Foto: Andreas Fransholm

4. Returnt to sender – i 14 procent av fallen

Hur många returnerar varor de e-handlat? I tredje kvartalet var det 14 procent av de som handlat något senaste 30 dagarna som också hade gjort en retur.
(Källa: PostNord E-barometern)

 

5. Vi spenderar godis än på frukt

Genomsnittssvensken köper frukt för 31 kronor i veckan. Bananer är det som vi lägger i särklass mest pengar på, följt av äpplen och stenfrukter (persika, nektarin, plommon osv). Godis köper vi för 45 kronor per vecka.
(Källa: SCB)

Av: Henrik Sjödin

Henrik Sjödin är doktor från Handelshögskolan och Sveriges Marknadsförbunds rådgivare i konsumentbeteende och kundinsikt. Han jobbar till vardags som strateg på reklambyrån Åkestam Holst/Noa.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev