Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Så mycket pengar spenderar svenskarna på julklappar i år – allt fler handlar online

Publicerad: 11 december 2019, 12:35

21 miljarder kronor är summan som svenskarna väntas lägga på julklappar i år enligt Svensk Handels julrapport. Allt fler väljer bort julklappsinköp i fysisk butik och handlar på nätet.


Ämnen i artikeln:

JulhandelSvensk Handel

Svensk Handel konstaterar att julen är handelns viktigaste försäljningsperiod. Runt 3 000 kronor lägger vi ner per person på julklappar, vilket tillsammans blir 21 miljarder kronor.

Butiker som säljer leksaker, böcker, heminredning och elektronik får störst uppsving av julhandeln, enligt Svensk Handel.

Rapporten pekar också på att något fler än tidigare inte avser att köpa några julklappar. Det ska vara förklaringen till att julklappshandeln inte väntas växa jämfört med 2018.

Julklappar kommer också långt ner när konsumenter ska ange vad som är viktigaste för att skapa en god jul. 22 procent svarar julklappar jämfört med till exempel 61 procent för vänner och familjs betydelse för att skapa en riktig jul och julmaten 56 procent.

35 procent av konsumenterna köper en majoritet av sina julklappar på nätet. Över hälften kommer att köpa några julklappar på nätet.

– Ett enormt utbud, bekvämlighet och total pristransparens driver tillväxten för näthandeln i snabb takt. Stora delar av e-handeln kommer att ha fullt upp i jul, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Fyra av tio svarar att de köper majoriteten av sina julklappar i butiker på orten där de bor. Det visar på en nedåtgående trend för den fysiska julklappshandeln. 2015 svarade sex av tio att de gjorde en majoritet av julklappsköpen i butiker på hemorten.

Under senare år har decemberhandeln växt långsammare och inte i samma takt som ekonomin i övrigt, vilket däremot novemberhandeln har gjort.

HUI Research spår att detaljhandelsomsättningen, som omfattar både mat och andra varor, under december i år kommer att öka med tre procent och landa på sammanlagt 79,8 miljarder kronor.

Mycket av julhandeln har förflyttats till november, inte minst på grund av Black Friday, konstaterar Svensk Handel i rapporten.

Merförsäljningen under december uppgår till 12 miljarder kronor jämfört med en genomsnittlig månad 2019.

Ungefär fyra miljarder kronor av julklappsinköpen har redan skett i november.
Julhandeln gör att åtta av tio handlare tar in extrapersonal. Enligt rapporten ger årets julhandel runt 15 000 extra jobbtillfällen.

– Handeln är en viktig jobbskapare och i årets julhandel kommer många unga att få chansen till sitt första jobb. Det är den bästa julklapp en ungdom kan få, säger Karin Johansson.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

JulhandelSvensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev