fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Så beter sig svenskarna digitalt – fem konsumenttrender att ha koll på

Publicerad: 1 november 2021, 07:22

Den här veckan spanar Henrik Sjödin på svenskarnas digitala beteende.

Foto: Getty Images

Hur beter sig konsumenterna? Henrik Sjödin, strateg och doktor från Handelshögskolan, ger varje vecka Markets läsare ett snabbt svep över läget. Den här gången är det specialfokus på resultat från Internetstiftelsens 370 sidor långa rapport ”Svenskarna och Internet 2021” som släpptes förra veckan. Ur denna guldgruva för datajägare har Henrik hackat loss några bitar att vrida och vända på.

Ämnen i artikeln:

DigitaliseringE-handelSociala medier

Det finns en flod av siffror som säger intressanta saker om konsumenternas beteenden. Henrik Sjödin gräver varje vecka fram några spaningar ur mängden för Markets läsare.

Henrik Sjödin är doktor från Handelshögskolan och Sveriges Marknadsförbunds rådgivare i konsumentbeteende och kundinsikt. Till vardags jobbar han som strateg på reklambyrån Åkestam Holst/Noa.

Den här gången är det specialfokus på resultat från Internetstiftelsens 370 sidor långa rapport ”Svenskarna och Internet 2021” som släpptes förra veckan.

Här är fem snabba konsumentfakta för vecka 44, 2021.

Foto: Getty Images

1. Så många svenskar surfar dagligen

Grundfakta först: 95% av de som är 71 år eller yngre använder internet, de allra flesta av dem dagligen. Bland äldre sjunker den dagliga användningen något, men även bland 40-talister är två tredjedelar dagliga användare.

 

2. De sociala medierna använder vi mest

Vilka sociala medier har flest i Sverige en daglig vana kring? Sex av tio internetanvändare över 16 år uppger sig använda Facebook dagligen. Instagram är det fem av tio som använder dagligen. You Tube: tre av tio. Snapchat används av två av tio dagligen, men andelen är klart större bland de som är födda på 90-talet, för att inte tala om 00-talet. (Hur många av dessa? Sju av tio.)

 

3. Streaming dubbelt så poppis som pappersböcker 

Hur många har köpt pappersböcker under senaste året? Vart tredje hushåll (med minst en internetanvändare). Nästan lika många har betalat för prenumeration på dagstidning av papper. Dubbelt så många har betalat för strömmad video.

 

Foto: Getty Images

4. Smarta hjälpmedel i hemmet allt vanligare

En av sex av alla över 16 år har en röststyrd högtalare hemma; var fjärde har tillgång till en smartklocka. Den vanligaste uppkopplade prylen (förutom mobil och dator) är dock en smart tv, som 56% har tillgång till.

 

5. Stor potential för liveshopping att växa

6% av internetanvändarna (16+ år) har någon gång deltagit i liveshopping. 41% har aldrig hört talas om företeelsen.

Av: Henrik Sjödin

Henrik Sjödin är doktor från Handelshögskolan och Sveriges Marknadsförbunds rådgivare i konsumentbeteende och kundinsikt. Han jobbar till vardags som strateg på reklambyrån Åkestam Holst/Noa.

LÄS MER: De längtar till Black Friday, favoriter i matbutiken och reparationer – här är fem konsumentfakta att ha koll på

LÄS MER: Kortet fortsatt nummer ett, färre på kontoret och hen vill vi ta en bärs med – fem konsumentfakta att ha koll på

LÄS MER: Partyfeber, ökade klädköp och hälsningens död – här är fem konsumentfakta i tiden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev