Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Pessimismen ökar – Svensk Handel kräver fler åtgärder: ”Krisen är inte över”

Publicerad: 17 september 2020, 04:54

Handlarna är mer pessimistiska inför hösten. Det visar Handelsbarometern för september. ”Många kämpar för att hålla huvudet över vattenytan”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Framtidstron inom butikshandeln sjunker med 0,2 enheter i september. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel.

Framtidsindikatorn landar på 85,5, vilket är högre än de lägsta nivåerna som uppmätts under coronakrisen men samtidigt en bra bit under ett neutralt index på 100.

– Det har varit ett tufft halvår för handeln och det är många förlorade försäljningsdagar som handlare nu ska försöka ta igen. Många kämpar för att hålla huvudet över vattenytan och det kommer att krävas fortsatta stödåtgärder. Krisen är ännu inte över för handeln, säger Karin Johansson i en kommentar.

Det är framför allt anställningsviljan som sviktar inom butikshandeln, visar barometern. I augusti var 110 000 korttidspermitterade inom handeln.

Även bland e-handlarna sjunker optimismen något. Framtidsindikatorn landar på 114,9, vilket är 0,4 enheter lägre än i augusti.

Framför allt är det förväntningarna på lönsamhet som sjunker, e-handlarna tror fortsatt på en stark försäljning.

– Redan innan coronakrisen skedde tillväxten i handeln på nätet, en utveckling som har intensifierats när fler kundgrupper hittat till nätet under pandemin. För många handlare har försäljningen på nätet till viss del vägt upp tappet i de fysiska butikerna men inte hela vägen, säger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn

■ Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev