Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Oron i omvärlden påverkar handlarna: ”Ökade kostnader slår mot framtidstron”

Publicerad: 24 maj 2022, 05:50

”Svenska handlare förväntar sig att konsumenterna kommer att hålla hårdare i plånboken”, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Pessimismen fortsätter att växa i handeln, visar Handelsbarometern för maj månad. ”Vi ser att ökade kostnader inom hela leverantörskedjan slår mot butikernas framtidstro”, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Konjunkturavmattning, utbudsproblem och hög inflation oroar handlarna. Framtidstron i detaljhandeln fortsätter att sjunka, visar Handelsbarometern från Svensk Handel. 

Framtidsindikatorn för butikshandeln, sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna, sjunker med 2,4 enheter till ett index på 89,8. Neutralt värde ligger på 100. 

– Vi ser att ökade kostnader inom hela leverantörskedjan slår mot butikshandelns framtidstro. Särskilt uppenbart blir det då man ser till nedgången i förväntningarna på framtida försäljning. Svenska handlare förväntar sig att konsumenterna kommer att hålla hårdare i plånboken, säger Sofia Larsen i en kommentar. 

Index för dagligvaruhandeln sjunker med 2,2 enheter till 87,2. För sällanköpshandeln sjunker index med 2,6 enheter till 92,5. 

Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Även för e-handlarna pekar kurvan nedåt. Trots att det finns förväntningar på ökad försäljning sjunker index totalt sett med 2,2 enheter till 96,3. 

– Det är givetvis hoppingivande med positiva siffror kring försäljningen, men det ska nämnas att vi också ser ett rätt stort tapp när det kommer till förväntningarna på antalet anställda och kring lönsamheten, säger Sofia Larsen. 

Partihandlarna är också mer negativa till utvecklingen, visar Handelsbarometern. Index för maj är 1,9 enheter lägre än för april och landar på 92,6. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev