Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Optimismen i branschen stiger när handeln laddar för säljfest

Publicerad: 15 november 2021, 06:54

Black Friday väntar runt hörnet.

Foto: Pontus Edman

Handlarnas framtidstro är fortsatt stark när Black Friday med efterföljande julhandel närmar sig. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Det är glädjande, trots långa och svåra månader i ryggen samt fraktproblematik”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Framtidstron i detaljhandeln är fortsatt hög, visar Handelsbarometern från Svensk Handel. 

Framtidsindikatorn för butikshandeln stiger med 1,3 enheter från oktober till ett index på 106,2. Neutralt värde är 100. 

– Det är glädjande att svenska handlare, trots långa och svåra månader i ryggen samt fraktproblematik, ser fortsatt återhämtning och ljust på framtiden. Vi står inför handelns viktigaste försäljningsperioder och kan konstatera att de flesta ändå känner sig trygga i att de kommer ha tillräckligt mycket varor på hyllorna, säger Karin Johansson i en kommentar. 

Karin Johansson, vd för Svensk Handel

Optimismen är störst i sällanköpshandel där index stiger med 2,2 enheter till 108,8. Inom dagligvaruhandeln stiger index med 0,4 enheter till 103,7. 

E-handlarnas framtidstro stiger med 2,8 enheter till 115,8. 

– Svenskars köpbeteende har förändrats i och med pandemin och allt fler har introducerats till näthandel. Snart väntar Black Friday som brukar ge ett enormt uppsving för e-handeln, säger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn från partihandeln är oförändrad jämfört med förra månaden och ligger kvar på 108,5

Framtidsindikatorn

Framtidsindikatorn är ett sammanfattande mått på företagens tro på de kommande tre månadernas försäljning, anställningsvilja och lönsamhet. Neutralt värde för indexet är 100. 

 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev