måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Optimismen gryr i handeln i takt med att allt fler svenskar blir vaccinerade

Publicerad: 20 april 2021, 04:47

Foto: Getty Images

Optimismen i handeln stiger i takt med att allt fler svenskar blir vaccinerade. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Framtidsindikatorn, ett sammanfattande mått på handlarnas förväntningar på försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna, för butikshandeln stiger 8,9 enheter till ett index på 95,5, visar Handelsbarometern.

Noteras ska att det fortfarande är en bit under neutralt värde på 100.

– Hoppet återvänder i takt med vaccinationerna. Över 2.3 miljoner vaccinationer har nu genomförts i Sverige. Men trots en uppgång i Framtidsindikatorn vågar inte butikshandlarna vara allt för optimistiska, då framtiden fortsatt är oviss, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Inom dagligvaruhandeln stiger index med 9,2 enheter till ett index på 96,3 och inom sällanköpsvaruhandeln med 8,5 enheter till ett index 94,7.

Optimismen bland e-handlarna fortsätter att vara betydligt högre än bland handlarna som driver fysisk butik.

Framtidsindikatorn stiger med 3,3 enheter till ett index på 117,2.

– E-handelns framtidsoptimism ser ut att stabilisera sig på en hög nivå. Det är tydligt att pandemin har fört med sig förändrade beteendemönster som gjort att allt fler söker sig till e-handeln, säger Karin Johansson.

Även inom partihandeln, som bland annat levererar varor till den utsatta restaurangbranschen men även till butikerna, är handlarna mer positiva när våren kommer och fler svenskar får vaccin.

Indexet på 99 är 7,8 enheter högre än i fjol.

– Det är glädjande att partihandeln, som även den drabbats hårt av pandemin under året som gått, nu ser lite ljusare på framtiden. Butikernas återhämtning speglas i leverantörernas framtidstro, säger Karin Johansson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev