fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Ny undersökning: Så här blir det att shoppa – 2041

Publicerad: 23 maj 2023, 11:15

"Personliga rekommendationer blir vanligare och mer exakta, vilket gör shoppingupplevelser mer effektiva och skräddarsydda efter individuella behov", säger ChatGPT.

Foto: Illustration via www.vpnsrus.com/Wikimedia Commons

Digitala virtual shoppers, virtuella provrum och robotar som ger rekommendationer utifrån kundens smak och kroppstyp. Det är några av de saker som konsumenterna väntar sig av framtidens shopping, enligt en ny undersökning.

Ämnen i artikeln:

KlarnaE-handel

SW


Om 18 år står det 2041 i almanackan, och då kommer 80- och 90-talisterna att vara de dominerande konsumenterna på marknaden. Finanstech-bolaget Klarna har i en ny undersökning frågat 5000 konsumenter i fem länder hur de tror att shoppingen kommer att te sig då. Enligt Klarnas rapport väntar sig konsumenterna tre saker.

√ En skräddarsydd shoppingupplevelse
70 procent av de tillfrågade i undersökningen vill att shoppingupplevelsen ska bli mer personlig i framtiden. Högst upp på önskelistan står en personlig virtuell shoppingassistent, alltså en digital virtual shopper, som ger dem skräddarsydda rekommendationer. Så många som 23 procent säger att de vill kunna förlita sig på artificiell intelligens för att få tips och råd om vilka kläder som passar deras stil bäst.

√ Virtuella provrum och robotrådgivare
Över hälften av de tillfrågade (59 procent) är öppna för idén om en robot som närmar sig dem i butiken för att ta deras klädmått och ge stilråd utifrån deras kroppstyp – men bara så länge roboten är trevlig och artig. 53 procent tror att de kommer prova kläder på samma sätt idag, medan 48 procent förväntar sig att kunna använda virtuella provrum online.

Nästa generation konsumenter kommer att förvänta sig en mycket personlig shoppingupplevelse där produkterna hittar dem istället för tvärtom

Majoriteten av de tillfrågade förväntar sig att så kallad Augmented Reality (AR), det vill säga en teknik för att förstärka den vanliga fysiska miljön med datagenererade sinnesintryck, kommer förbättra deras shoppingupplevelse. En tredjedel tror också att sådan teknik kommer att bli standard i detaljhandelsbutiker. Dock tror inte ens hälften av de tillfrågade att den virtuella shoppingupplevelsen kommer att överträffa den fysiska inom de kommande två decennierna.

√ Cirkulär ekonomi
En överväldigande majoritet tänker i undersökningen att en cirkulär ekonomi bör vara en större del av den totala shoppingindustrin och att modet behöver bli mer hållbart i framtiden. En tredjedel av undersökningens deltagare tror att de själva kommer att sälja och köpa begagnade varor oftare.

David Sandström, Chief Marketing Officer på Klarna, kommenterar rapporten i ett pressmeddelande:

– I västvärlden görs cirka 80 procent av alla onlineköp genom sökning, medan resterande 20 procent baseras på personliga rekommendationer. I Kina däremot drivs 80 procent av onlineköpen av personliga rekommendationer. Klarnas undersökning bekräftar att shoppare i västvärlden önskar en jämförbar shoppingupplevelse, som nu finns tillgänglig på Klarnas appflöde, driven av AI och köphistorik. Nästa generation konsumenter kommer att förvänta sig en mycket personlig shoppingupplevelse där produkterna hittar dem istället för tvärtom.

Även ChatGPT, den artificiella intelligens chatbot som utvecklats av OpenAI, kommenterar rapporten:

”Den största förändringen för konsumenter när de handlar 2041 kommer sannolikt att vara den utbredda användningen av förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR), vilket gör det möjligt för dem att virtuellt prova produkter och uppleva dem innan de gör ett köp. Dessutom kommer personliga rekommendationer baserade på deras tidigare beteende och preferenser att bli ännu mer exakta och vanliga, vilket gör shoppingupplevelser mer effektiva och skräddarsydda efter individuella behov.”

Om undersökningen

Konsumentundersökningen genomfördes på uppdrag av Klarna av analysbyrån Dynata i fem länder (USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Sverige) i april 2023. minst 1 000 personer deltog från varje land. Urvalet inkluderade både Klarna-användare och icke-Klarna-användare. Totalt deltog 5 055 konsumenter i studien.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev