Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Ny undersökning: Fyra av tio kvinnor anser att de är underbetalda

Publicerad: 16 december 2019, 12:19

Lönegapet mellan kvinnor och män finns kvar. Fyra av tio kvinnor anser att de är underbetalda, visar en ny undersökning från bemannings- och rekryteringsföretaget Ranstad, som bland annat rekryterar till handeln, service och kundtjänst.


Ämnen i artikeln:

Personal

Enligt SCB:s rapport Medellöner i Sverige från 2018 tjänar kvinnor i genomsnitt 11 procent mindre än män- Genom så kallad standardvägning går det också att se om det finns en löneskillnad mellan män och kvinnor som innehar samma tjänst. Enligt SCB är den skillnaden fem procent.

– Kvinnor och män ska få lika mycket betalt för samma typ av arbete. Vi har kommit en god bit på vägen, men det finns fortfarande en löneklyfta som måste åtgärdas inom en snar framtid, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad, i ett pressmeddelande.

Siffrorna i Ranstads egen undersökning visar att 42 procent av kvinnorna inte är till freds med sin lön, mot 36 procent av männen.

Undersökningen visar också att männen fortsatt tjänar i genomsnitt mer än kvinnorna. En högre andel kvinnor än män uppger att de arbetar proaktivt för att höja sin lön, 59 procent av kvinnorna mot 46 procent av männen.

– Att vara proaktiv är en viktig pusselbit för att höja sin lön. Det innefattar bland annat att ta reda på lönestatistik för sin yrkesgrupp och vilka faktorer som är lönedrivande. Det är också viktigt att ha en återkommande dialog med sin chef för att stämma av vad som förväntas av dig för att nå en viss lönenivå, säger Camilla Campelo.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

Personal

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev