onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Ny trend mitt i krisen: Svenskarna näthandlar mer under lunchen

Publicerad: 6 april 2020, 11:23

Foto: Shutterstock

Lunchshopping – det är svenskarnas nya trend visar färsk statistik från Klarna. Och näthandeln ökar i landets småkommuner.

Ämnen i artikeln:

KonsumentbeteendeKlarna

Andelen köp på nätet ökar just nu allra mest under den traditionella lunchen, alltså från klockan tolv och en timme framåt.

Betalningsföretaget Klarna, som uppger att de hanterar ungefär hälften av alla transaktioner i svensk e-handel, har tittar på hur shoppingvanorna på nätet förändras när allt fler svenskar nu spenderar mer tid hemma.

De konstaterar att nätköpen sprids mer jämt över veckan, och under dygnets alla timmar.
Tidigare handlades det allra mest på nätet under kvällstid.

Nu görs fler köp mellan klockan åtta och 18, och allra mest ökar köpen mellan klockan 12 och 13.

Klarnas statistik visar att klockan 21 fortfarande är det mest populära klockslaget att handla online på, men det minskart i jämförelse med övriga timmar på dygnet.

– Det är också tydligt att lördagar har fått ett litet uppsving, som annars är dagen det handlas betydligt mindre på nätet än den övriga veckan. Detta beror säkerligen på att fler väljer att stanna hemma, och inte besöker fysiska butiker i lika hög utsträckning som tidigare, säger ​Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende ​.

Klarnas siffror visar också att konsumenter på mindre orter näthandlar allt mer.

Södermanlands län, Dalarnas län och Västernorrlands län har ökat sin andel av näthandeln mest.

De tre enskilda kommunerna där e-handeln har ökat kraftigast under de senaste två veckorna, jämfört med en genomsnittlig dag i februari, är Dals-Ed, Svenljunga och Mellerud i Västra Götalandsregionen .

– Det är väldigt tydligt att e-handeln har ökat mest på mindre orter, samtidigt som storstäderna relativt sett har minskat sin andel av den totala näthandeln. Delvis kan detta bero på att fler upptäcker och provar på näthandeln för första gången, men även på att färre landsortsbor vill ta sig in till städerna för att shoppa och i stället har föredragit att göra det hemifrån i högre utsträckning under de senaste veckorna, säger Viveka Söderbäck​.

Och vad är det då svenskarna klickar hem från nätet?

Enligt Klarna går en stor del av e-handelsplånboken hos 18-35-åringar till underhållnings- och barnprodukter, 36-55-åringar klickar hem barnprodukter och saker till hem och trädgård, och konsumenten som är 56 år och uppåt handlar i första hand mat och dryck och hälsa och skönhet.

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev