lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Ny rapport: Sju av tio e-handlare väljer bort digitala marknadsplatser

Publicerad: 1 oktober 2021, 09:40

Många svenska e-handlare väljer bort försäljning via digitala marknadsplatser.

Foto: Getty Images

Amazon har etablerat sig i Sverige och Cdon vill växa. Men sju av tio e-handlare avstår från att sälja sina produkter på digitala marknadsplatser, det visar en rapport som Konkurrensverket tagit fram.

Ämnen i artikeln:

E-handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Konkurrens och tillväxt inom e-handeln heter rapporten som Konkurrensverket tagit fram på uppdrag av regeringen. 

Där har verket bland annat tittat på försäljning via digitala marknadsplatser, som Amazon. 

I dag finns ingen dominerande sådan i Sverige, konstaterar Konkurrensverket. De svenska e-handlarna ser snarare försäljning via marknadsplatser som ett komplement till försäljning via andra kanaler. Bland dem säljer visa sådana står det för högst 20 procent av omsättningen. 

I en undersökning som Konkurrensverket gjort säger sju av tio e-handlare att de avstår från att sälja via större digitala marknadsplatser och koncentrerar i stället försäljningen till sin egen butik. 

– Det finns flera tecken på att konkurrensen inom den svenska e-handeln generellt sett är god, men den digitala utvecklingen går snabbt och förutsättningarna kan fort förändras. Just nu pågår en internationell debatt om digitala marknader och flera länder genomför ny reglering på området. Även i Sverige finns det skäl att noga följa utvecklingen på de digitala marknaderna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i en kommentar.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev