Trender
Ny rapport: Butiksbeståndet tunnas ut när e-handeln fortsätter ta mark
Publicerad: 31 maj 2021, 10:00
Antalet butiker och anställda i sällanköpshandeln blir betydligt färre fram till 2030. Det framgår av Svensk Handels nya rapport. ”Det blir allt enklare att klicka hem varor. Varannan krona kommer att kunna omsättas på nätet”, säger Svenska Handels chefsekonom Johan Davidson.
E-handeln väntas ta det mesta av försäljningstillväxten i sällanköpshandeln framöver och beräknas öka till en andel på mellan 41 och 52 procent 2030.
Det framgår av Svensk Handels rapport Läget i handeln som presenterades i dag, måndag.
– E-handeln är den omvälvande kraften. Vi ser en avtagande tillväxttakt ju närmare 2030 vi kommer men effekterna blir stora när e-handeln växer snabbare än butikshandeln, säger Johan Davidson.
Förskjutningen av försäljningskanal gör att butiksbeståndet tunnas ut trots att den totala omsättningen ökar.
Färre butiker leder till att antalet anställda minskar – även om efterfrågan på arbetskraft inom e-handel och logistik kommer att öka något.
Även dagligvaruhandelns tillväxt har ökat starkt under pandemin där e-handeln har fördubblats och bedöms stå för all tillväxt fram till 2030.
Här beräknas e-handelsandelen landa mellan 12 och 18 procent 2030.
Antalet butiker väntas minska men inte alls lika mycket som i sällanköpshandeln. Antalet anställda väntas till och med öka något trots kommande automatiseringar. Förklaringen som lyfts fram är att e-handeln inom dagligvaruhandeln är personalintensiv.
Partihandeln kommer att växa i både volym och antalet anställda.
Även direktförsäljning till konsument väntas öka.
– Partihandeln blir mer av detaljhandel när allt mer går direkt till konsument, säger Johan Davidson.
Under de senaste åren har även begagnatmarknaden visat hög tillväxt, högre än den totala detaljhandeln, och fått en ytterligare knuff av pandemin.
Handeln med begagnat omsätter cirka 20 miljarder kronor (exklusive fordon), och den genomsnittliga begagnatkonsumenten gör fyra köp per år.
De främsta drivkrafterna är låga priser och hållbarhetsideal.
Johan Davidson vill i samband med lanseringen av rapporten flagga för att det är för tidigt att avskaffa stödåtgärder.
– Många kurvor pekar nu åt rätt håll men de krisdrabbade företagen har inte hunnit tjäna ikapp förlusterna. De brottas med stora lån och skatteanstånd. Det vore riskabelt om stödåtgärderna avvecklas för snabbt.