torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Ny kartläggning: Var fjärde rea falsk under Black Friday

Publicerad: 23 november 2021, 07:39

Foto: Susan Berzelius

En fjärdedel av reorna under årets upplaga av Black Friday är falska. Det slår Pricerunner fast. Men konsumentintresset är fortsatt stort.

Ämnen i artikeln:

Black FridayRea

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Nu på fredag äger den årliga readagen Black Friday rum. I nuläget är ungefär en fjärdedel av prissänkningarna falska, enligt en analys av 40 000 erbjudanden som prisjämförelsetjänsten Pricerunner genomfört. 

Det är ungefär lika många låtsasreor som under fjolårets upplaga – men samtidigt är det fler än under Singles Day, som gick av stapeln den 11 november. Då var över en tredjedel av reorna falska, en större andel än under fjolåret då enbart 24,3 procent av reorna var falska.

I en tidigare undersökning som prisjämförelsesajten gjort svarade en majoritet av svenska konsumenter att de aldrig litar på att reor under Black Friday är äkta.

Däremot uppger 43 procent av de 1 000 tillfrågade i årets undersökning att de kommer handla under Black Friday-perioden. Hälften av dem uppger att de tänker handla lika mycket eller mer än under 2020. Samtidigt svarade majoriteten att de kommer spendera 5000 kronor eller mindre under årets rea. 

Under förra året återfanns leksaker, belysning och tv-apparater bland de mest populära kategorierna. Kategorierna med störst prissänkningar var Playstation 4-spel, damkläder och högtalare, enligt Pricerunner. 

Kategorier med flest bluffreor 2020

1. Kökstillbehör

2. Hudvård

3. Hårprodukter

4. Skor

5. Belysning

6. Inredningsdetaljer

7. Barnskor

8. Väskor 

9. Barnkläder

10. Handverktyg

 

Not: Baserat på hur många priser som höjts med minst 10 procent efter sommaren och sedan sänkts med minst 5 procent veckan innan. 

 

Källa: Pricerunner.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev