Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Mer positiva tongångar från butikerna: ”Återhämtat sig något under sommaren”

Publicerad: 17 augusti 2020, 04:56

Foto: Shutterstock

Framtidstron stiger i butikshandeln. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Nivån är dock fortfarande en bra bit under den neutrala”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Framtidsindikatorn för de fysiska butikerna stiger med 4,5 enheter från juli månad till ett index på 85,7.

– Framtidstron inom butikshandeln har i enlighet med ekonomin i stort återhämtat sig något under sommarmånaderna från den värsta nedgången i våras. Nivån är dock fortfarande en bra bit under den neutrala, säger Karin Johansson i en kommentar.

Inom dagligvaruhandeln stiger indexet med 5,1 enheter till 87,5 och inom sällanköpsvaruhandeln med fyra enheter till ett index på 83,9.

– Det är tydligt att få handlare vågar satsa på sin verksamhet i det osäkra läge vi befinner oss. Förväntningarna på antalet anställda ligger lägre än försäljningsförväntningarna, konstaterar Karin Johansson.

Inom e-handeln är framtidstron fortsatt stark. Indexet på 115,4 innebär en förstärkning med 0,2 enheter från förra månaden.

– Karantäntillvaron har gynnat näthandeln samtidigt som coronapandemin har accelererat den digitala omställningen inom handeln, säger Karin Johansson

Framtidsindikatorn

■  Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev