Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Market på plats i Denver – jättekonferens om big data, AI och Internet of things

Publicerad: 9 april 2018, 08:29

Foto: Kalle Östgren

I går kväll invigdes SAS Global Forum 2018 i Denver – en av världens största konferenser om big data, AI och Internet of things. Market är på plats och spanar på trenderna.


Eventet SAS Global Forum – med SAS Institute, världens största bolag inom avancerad analys, som arrangör – sparkades igång i Denver i går kväll.

Det är ett jätteevent med över fem tusen deltagare och 600 sessioner om big data, AI, deep learning, analys och optimering.

Föredragshållarna kommer bland annat från Levis, Nestlé och Disney, och deltagarna kommer från detaljhandelsjättar som Tesco och Walmart tillsammans med företrädare från globala analysföretag, mjukvaruleverantörer, aktieanalytiker, konsulter, banker och leveransföretag.

Eventet invigdes av SAS Institutes vd Jim Goodnight med ett visionärt uttalande:

– Två krafter kommer att förändra världen till det bättre: AI och Internet of things, sa han från scenen i den jättelika konventsalen.

Invigningen var delvis färgad av kritiken mot datahantering och integritet tillsammans med ambitionen att lyfta fram konkreta förbättringar som kunnat genomföras med hjälp av AI och avancerad informationshantering inom områden som miljövård, migration och utbildning.

BILDSPEL. SAS Global Forum 2018 hålls i Denver Convention Center, där konstnären Lawrence Argents blå jättebjörn – ett konstverk med det dubbeltydiga namnet ”I see what you mean” – tittar in.

Arrangemanget lockar över fem tusen besökare.

Bryan P. Croyle, vice vd på Conference Direct, är en av dem som ansvarat för planering och lokaler av eventet. ”SAS Global Forum arrangeras i olika städer i USA varje år. Det är en fördel att vara i Denver i år eftersom konferenscentret är större än vi är vana vid. Eventet växer, det här är det största hittills och det brukar vara platsbrist, men det är det inte här”, säger han.

”År 2025 beräknas det finnas 55 miljarder uppkopplade enheter”, sa SAS Institutes vice vd Oliver Schabenberger.

Susan Ellis, ansvarig för sociala innovationer hos SAS Institute, berättade hur datahantering hjälpt organisationen Wild Track att skydda utrotningshotade leoparder genom att identifiera spår med hjälp av AI.

Goutam Chakraborty är professor vid Oklahoma State University, där han undervisar ibland annat affärsanalys, databasmarknadsföring och marknadsundersökningar. Under hans tal vandrade över hundra av hans elever in på scenen och ut i konventsalen. Goutam Chakraborty påminde dem om hur viktigt det är med kunskap – och att ha roligt. ”Det är inte fel och det kan vi, fast vi är nördar”, sa han till jubel från publiken, som var fylld av it- och programmeringsfolk.

Invigningens “surprise guest” var Adam Savage, känd från tv-serien ”Mythbusters”. Han gjorde en bejublad entré, började med att förklara att han inte tänkte spränga något på scenen (som han brukar göra i sina tv-program) och berättade om sitt maniska intresse för fakta, data, att systematisera sin kaotiska verkstad – och för udda föremål. ”Jag är förhäxad av regissören Stanley Kubrick och har ägnat tusentals timmar åt att i minsta detalj återskapa till exempel hans regissörsstol och labyrinten i filmen The Shining”, berättade Adam Savage.

SAS Global Forum 2018 omfattar mer än 600 sessioner.

Registreringen av de tusentals besökarna började redan på lördagen.

”Jag vill få information om hur prediktiv analys kan hjälpa oss att förebygga bedrägerier och att hantera risker”, sa Jorge Iván Otálvaro Tobón, vice vd för kundserviceverksamheten hos Bancolombia.

”Jag hoppas lära mig mer om nya tekniker, få reda på nyheter och nätverka”, sa Elizabeth Axelrod, chef för programmeringsanalys hos Abt Associates i Cambridge, Massachusetts.

”Jag vill få nya tips för att kunna kombinera kodning med big data. Och jag har bestämt mig för att implementera minst tio procent av vad jag lärt mig när jag kommer hem”, sa Thomas M. Vitlo, senior analytiker på investmentbanken Stout Risius Ross.

Susan Ellis, ansvarig för sociala innovationer hos SAS, berättade under sin dragning hur datahantering hjälpt organisationen Wild Track att få en dator att bli lika bra på att känna igen och tolka spår från vilda djur som en infödd ”tracker”.

– Det har hjälpt oss med stora projekt i Afrika, bland annat för att rädda leoparderna i Namibia. Nu är inte våra infödda medarbetare ”ensamma” längre utan kan få hjälp av alla som har en smartphone, de kan fota spår som de ser och skicka bilderna  till vår databas som underlag för olika modeller av antal, ålder och kön. Det ger oss mycket större möjligheter att skydda djuren. För hur kan vi hjälpa dem om vi inte vet hur många de är och var de finns, frågade Susan Ellis.

Oliver Schabenberger, vice vd för SAS Insitute, lyfte fram möjligheterna för avancerad analys att göra nytta inom områden som prissättning, leveransflöden, handel, att förebygga bedrägerier och andra brott, kredithantering, brottsförebyggande arbete, sjukvård och utbildning.

– Vi lever i en värld av data som drivs av ”connectivity”. År 2025 beräknas det finnas 55 miljarder uppkopplade enheter i människors hem och 40 procent av all producerad data når då aldrig ”molnet” eller en dataenhet. Vi måste lära oss att arbeta med, och lita på AI, och ställa frågan: Hur kan det göra oss smartare?

SAS Global Forum 2018

■ Eventet hålls i år i Denver, Colorado, USA.
■ Eventet arrangeras av SAS Institute, världens största bolag inom avancerad analys. I Sverige arbetar SAS Institute bland annat med flygbolaget SAS, Ikanobanken, Försäkringskassan, Folksam och Riksbanken.
■ Denver Convention Center omfattar totalt mer än 200 000 kvadratmeter. SAS Global Forum hålls i en del av centret, som planeras att byggas ut med ytterligare ett våningsplan under nästa år.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News