måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Lättade restriktioner får butikerna att jubla: ”Många förlorade månader som ska tas igen”

Publicerad: 16 september 2021, 05:12

Framtidstron gror i butikshandeln.

Foto: Getty Images

Lättade restriktioner får butikshandeln att jubla, visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Det är oerhört glädjande att vi snart kan lägga en lång period bakom”, säger vd Karin Johansson.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Framtidstron är fortsatt hög inom butikshandeln. Framtidsindikatorn, ett sammanfattande mått på handlarnas förväntningar på försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna, ligger kvar på samma nivå som förra månaden. 

Den landar på 106,4, visar Handelsbarometern. Jämfört med samma månad i fjol är den 20,9 enheter högre. 

– Det är oerhört glädjande att vi snart kan lägga en lång period med restriktioner bakom oss och att vi ser hur kunderna återigen hittar tillbaka till butikerna. Många handlare har haft det tufft under pandemin och det är många förlorade försäljningsmånader som nu ska tas igen, säger Karin Johansson. 

106,4 är en bit över neutralt värde på 100. Det är framför allt inom sällanköpshandel som handlarna jublar. Där landar index på 110,3 vilket är 0,9 enheter högre än förra månaden. Index för dagligvaruhandeln sjunker med lika mycket till 102,6. 

Inom sällanköpshandel har optimismen inte varit så stor sedan 2019. Svensk Handel konstaterar i ett pressmeddelande att försäljningen av klockor, glasögon och kläder har tagit fart. 

Framtidsindikatorn för e-handeln landar på 106,9 den här månaden, vilket är 4,5 enheter lägre än i augusti. Noteras ska att index fortfarande är högre än det för e-handeln. 

I partihandeln däremot stiger index med 5,4 enheter till 109,6. 

– Partihandeln drabbades stenhårt av pandemin när många av deras kunder gick på knäna. När samhället öppnar upp på bred front fylls återigen partihandlarnas orderböcker och företagen ser med tillförsikt på framtiden, säger Karin Johansson. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev