torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Kortet fortsatt nummer ett, färre på kontoret och hen vill vi ta en bärs med – fem konsumentfakta att ha koll på

Publicerad: 18 oktober 2021, 07:51

Trots Swish är kortet fortfarande nummer ett, färre på kontoret än innan pandemin och hen vill svenskarna helst ta en öl med.

Hur beter sig konsumenterna? Henrik Sjödin, strateg och doktor från Handelshögskolan, ger dig varje vecka ett snabbt svep över läget. Den här veckan: Laddbara bilar, kontorsjobb, kortets ställning, piller och bärs.

Ämnen i artikeln:

BetalfrågorCorona

Det finns en flod av siffror som säger intressanta saker om konsumenternas beteenden. Henrik Sjödin gräver varje vecka fram några spaningar ur mängden för Markets läsare.

Henrik Sjödin är doktor från Handelshögskolan och Sveriges Marknadsförbunds rådgivare i konsumentbeteende och kundinsikt. Till vardags jobbar han som strateg på reklambyrån Åkestam Holst/Noa. 

Här är fem snabba konsumentfakta för vecka 42, 2021.

Foto: Jonas Ljungdahl

1. Varannan såld bil laddbar

Varannan ny bil som såldes i september var laddbar. Försäljningen av laddbara bilar ökar snabbt, på två år har den tredubblats. Sett till alla personbilar i trafik är det dock än så länge bara var tjugonde som är laddbar.
(Källa: SvD, Trafikanalys & Elbilsstatistik.se)

 

Foto: Getty Images

2. Färre på kontoret – trots släppta restriktioner

Närvaron på svenska arbetsplatser är fortfarande lägre än före pandemin, fastän restriktionerna lättat. Googles närvaromått, beräknat på rörelsedata, ligger kvar på knappt 80% av ett pre-pandemiskt basvärde. Hemarbetet tycks fortgå – och så är det ju förkylningssäsong.
(Källa: Google Covid-19 Community Mobility Report)

 

Foto: Shutterstock

3. Kortet fortfarande viktigast för kunden

Den betalningsmetod som kunder tycker är viktigast att e-handlare erbjuder är kort, därefter är det i princip jämt skägg mellan Klarna, Swish eller annan mobilbetalning, samt faktura.
(Källa: E-barometern, PostNord)

 

Foto: Getty Images

4. Många yngre struntar i att lämna in överblivna piller 

60% lämnar överblivna receptfria läkemedel till apotek, men bara 35% i gruppen 18-34 år.
(Källa: GSK Consumer Healthcare / United Minds)

 

Foto: Fredrik Etoall

5. En bira med GW

Vilken känd person vill du helst ta en öl med? Svenska folkets favorit är Leif GW Persson. Återigen. GW har tidigare visat sig vara den som flest vill fika med, se OS med, åka tåg med, äta middag med, bo granne med, ha som reseguide, fira jul med, få hemleverans av och se fronta en reklamkampanj.
(Källa: Carlsberg Sverige / Kantar Sifo, mfl)

Av Henrik Sjödin

Henrik Sjödin är doktor från Handelshögskolan och Sveriges Marknadsförbunds rådgivare i konsumentbeteende och kundinsikt. Han jobbar till vardags som strateg på reklambyrån Åkestam Holst/Noa.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev