måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Hemester kan rädda handeln när de utländska turisterna uteblir

Publicerad: 17 juni 2020, 05:46

Färre utländska turister i Sverige i sommar kan slå mot detaljhandeln. Men Svensk Handel tror att en ökad inhemsk konsumtion kommer att väga upp det. I sin sommarrapport spår organisationen att försäljningen kommer att öka med 1,5 procent under sommarmånaderna.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelTurism

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Coronautbrottet har slagit hårt mot handeln. I grunden är hushållens köpkraft ändå ganska god. Försäljningstappet i detaljhandeln till följd av begränsad utländsk turism kan för handelns del väntas vägas upp av ökad inhemsk konsumtion. Vi bedömer därför att försäljningen i detaljhandeln som helhet kommer att fortsätta att återhämta sig under sommaren, säger chefsekonom Johan Davidson.

Den totala försäljningen under juni, juli och augusti väntas uppgå till 210 miljoner kronor, vilket innebär en ökning med 1,5 procent.

Branscher som brukar få en skjuts under sommaren är klädhandeln, sporthandeln, järn-, bygg och färghandeln samt dagligvaruhandeln.

Hur det ser ut i år är emellertid osäkert.

Coronakrisen har slagit olika hårt mot olika branscher.

Till exempel har försäljningen av leksaker, kläder och skor sjunkit. Avgörande för dessa branscher är att rörligheten i samhället kommer igång igen, konstaterar Svensk Handel.

Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

32 procent av handlarna planerar att ta in extra personal under sommaren, vilket är på samma nivå som förra året.

Däremot väntas varje butik i genomsnitt ta in färre i antal.

Enligt Svensk Handels beräkningar väntas 11 000 få sommarjobb i handeln, vilket ska jämföras med 19 000 förra året.

– Handeln är en viktig väg in på arbetsmarknaden för landets unga och även i sommar kommer tusentals personer att få chansen till ett extrajobb. I tider av ökad arbetslöshet är varje jobb som skapas oerhört betydelsefullt, både för individen och för samhället i stort, säger Johan Davidson.

Det är framför allt inom dagligvaruhandeln som butikerna tar in extra personal. Varannan handlare där uppger att de kommer att göra det.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev