måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Här sticker Sverige ut – så betalar svenskarna helst när de handlar online

Publicerad: 28 oktober 2021, 11:20

Mobilen kommer att stå för hälften av alla e-handelsköp 2024, berättar Fredrik Neumann, Nordenchef för Worldpay. Foto: Mikael Sydner

En stor andel e-handel, faktura vid onlineköp och allt färre kontanter. Det är tre starka trender inom betalningar som är utmärkande för Sverige jämfört med andra länder. Det visar en global studie från Worldpay. ”Kontanterna ryker”, säger Fredrik Neumann, Nordenchef för Worldpay.

Ämnen i artikeln:

E-handel

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


E-handeln i Sverige står för 20 procent av den totala handelskonsumtionen – en siffra som varken USA eller Japan når upp till.

– Vi kan e-handel och använder mobilen brutalt mycket. Historiskt har vi tittat på utvecklingen i USA men nu tittar USA mer på utvecklingen i Sverige, säger Fredrik Neuman.

Det som sticker ut i Sverige, betonar han, är vår höga andel faktura- och delbetalning online som inte alls finns i samma utsträckning i andra länder.

Tillsammans med Swish och kort är faktura det vanligaste betalsättet i Sverige. Tittar man på hela Europa är digitala plånböcker starkast. ”Köp nu och betala sen”-lösningar kommer långt ner på listan.

Fredrik Neumann anser att den starka positionen för Swish kan bli en språngbräda för nya lösningar.

– Jag tror att fler inom handeln kommer att lansera egna digitala plånböcker – en egen wallet kopplad till en banköverföring. Då rundar man kortföretagen, precis som med Swish. Betalsätten är inte statiska utan ändrar sig hela tiden.

Undersökningen visar också att kontanterna är på väg bort.

– Troligtvis finns det ingen kontanthantering kvar i Sverige kring 2024. Där har pandemin varit en drivkraft.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev