måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Här är dagligvaruhandelns seminarier i Almedalen – om kris och konsumenttrender

Publicerad: 8 juli 2022, 11:14

Det var fullsatt större delen av dagen när Dagligvarunytt arrangerade Future Food Forum i Almedalen den 6 juli – med seminarier hela dagen om dagligvaruhandelns och livsmedelsindustrins utmaningar. Foto: Pax Engström

Behövs en ny märkning i dagligvaruhandeln? Hur förändras konsumenterna i krisen? Hur får man ut nya, innovativa produkter på marknaden? Det är några av ämnena som diskuterades på Dagligvarunytts scen i Almedalen – spana in seminarierna här.

Ämnen i artikeln:

KonsumentbeteendeSvensk DagligvaruhandelIcaDagligvaror

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se


Onsdagen den 6 juli arrangerade Markets systertidningar Dagligvarunytt och Dagens industri Future Food Forum i Almedalen – en heldag späckad av diskussioner om framtidens mat och några av livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns största utmaningar. Moderator var Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Market och Dagligvarunytt.

Här är några av seminarierna – med länkar där du kan se dem:

Innovation och produktutveckling – en smak av framtidens hållbara mat

Hur ser förutsättningarna ut för innovationer i livsmedelsbranschen och dagligvaruhandeln och vad kan vi göra för att underlätta för nya hållbara och innovativa produkter att passera nålsögat och nå ut till konsumenterna?

De flesta av oss har nåtts av insikten att produktionen och konsumtionen av livsmedel behöver vara mer hållbar och hälsosam. Det gäller alla länkar i kedjan - från bonden, livsmedelsindustrin och dagligvaruhandlarna till den matälskande konsumenten. Allt fler efterfrågar produkter som är hållbara - vi vill ha koll på vad vi äter, hur maten är producerad, var den kommer ifrån och innehållet i råvaran.

Men vad krävs för att de nya produkterna och metoderna ska nå ut till konsumenterna? Vilka hinder finns på vägen? Vilket ansvar tar livsmedelsindustrin och handeln?

Medverkande: Marie Gidlund, verksamhetsledare, Sweden Food Arena, Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen, Maria Smith, generalsekreterare, Axfoundation.

Se reprisen här.

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, berättar om de växande trenderna – och hur konsumenterna och handeln förändras i krisens spår. Foto: Pax Engström

Kris och förändring – här är trenderna som stöper om handeln med mat

Coronapandemin har förändrat våra vanor och vårt förhållningssätt till mat. Under pandemin lagade vi mer mat hemma, vi slutade äta lunch ute och hemkörning av mat exploderade. Vilka av dessa förändringar kommer att bestå nu när vi går tillbaka till som det var förut? Blir det någonsin som förut?

Ta del av en spaning och diskussion om hur vi gör det som vi brukade, men på sätt som är säkrare, effektivare, nyttigare, öppnare och mer spännande än det vi gjorde för två år sedan. Hur vill konsumenterna äta och laga mat i framtiden - och hur möter livsmedelsindustrin och handeln förväntningarna?

Medverkande: Lennart Wallander, vd, Food & Friends

Se reprisen här.

Hälsosam mat – ett privilegium eller en rättighet?

Vi vet på det stora hela hur vi borde äta – ändå äter majoriteten av befolkningen inte tillräckligt nyttigt och forskning visar att var tredje familj inte har råd att äta hälsosamt. Hur kan vi skapa förändring och göra hälsosam kost mer tillgänglig och underlätta för människor att göra bättre val? Behöver vi införa Nutriscore i handeln och ska skatten på frukt och grönt slopas?

Medverkande: David von Laskowski, vd, Picadeli, Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen, Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges konsumenter, Alexandra Charles von Hofsten, ordförande i 1,6-miljonerklubben, Kaj Török, hållbarhetschef, Max Burgers, Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro, Cecilia McAleavey, styrelseledamot, Växtbaserat Sverige.

Arrangerades i samarbete med Picadeli.

Se reprisen här.

Hur säkrar vi maten innan krisen är här?

Hälften av maten vi äter i Sverige är importerad. De senaste årens dramatiska omvärldshändelser, pandemin och kriget i Ukraina, har blottat hur sårbar vår livsmedelsförsörjning är. Matproduktionen i världen drabbas nu av dramatiska prisökningar och störningar i de globala försörjningskedjorna. Inom vissa sektorer har prishöjningarna blivit så kraftfulla att produktionen är hotad. I Sverige kommer larmrapporter från jordbrukare om att de kan tvingas lägga ner sin verksamhet. I det rådande akuta läget har regeringen presenterat krispaket med miljardstöd och handeln har sett över ersättningen till bönderna.

Men vilka andra åtgärder behöver vi nu vidta för att säkra en uthållig matförsörjning? Vilka långsiktiga förutsättningar behöver svenska jordbrukare för att vara en del av lösningen och utveckla en livsmedelsproduktion som är självförsörjande, konkurrenskraftig och klimatneutral?

Medverkande: Isabel Moretti, vd, Svenskt Kött, Camilla Asp, överdirektör, MSB, Elof Nilsson, lantbrukare, köttbonde, Ulrika Dahlin, risk manager Ica Sverige, projektledare för livsmedelsberedskap, Svensk Dagligvaruhandel, Alexandra Anstrell (M), riksdagsledamot försvarsutskottet, Isak From (S), riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet.

Arrangerades i samarbete med Svenskt Kött.

Se reprisen här.

Hos Dagligvarunytt hittar du länkar till samtliga Future Food Forum-seminarier.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev