Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Här är Årets julklapp: ”Restaurangbesök har ersatts med stormköksmiddag”

Publicerad: 18 november 2020, 06:19

Stormköket är årets julkapp. ”När vi söker oss ut i naturen uppstår behov av nya kläder och ny utrustning.”, säger HUI Researchs vd Jonas Arnberg.


Ämnen i artikeln:

Julhandel

HUI Research utser varje år Årets julklapp. I år är det stormköket.

– 2020 är det år i modern tid då vi allra snabbast behövt ställa om vårt beteende. Mycket av det vi tidigare ägnat oss åt har vi fått sluta med i syfte att skydda oss själva och våra medmänniskor – men en av de saker vi istället börjat göra i större uträckning är att vara i naturen, säger Jonas Arnberg i en kommentar.

Försäljningssiffrorna för detaljhandeln visar att svenskarna fått upp ögonen för friluftsliv under 2020, när pandemin sätter stopp för resor och andra aktiviteter. Många outdoorbutiker har slagit rekord under året.

Årets julklapp ska representera den tid vi lever i, ska vara en nyhet eller en produkt som fått ett nyväckt intresse samt ha ett stort försäljningsvärde eller säljas i många exemplar.

HUI Research tycker att stormköket faller väl in under de kriterierna.

– När vi söker oss ut i naturen uppstår behov av nya kläder och ny utrustning. Pengar som annars hade lagts på utlandsresor har delvis gått till inköp av tält, sovsäckar och stormkök i syfte att maxa svemestern, och sporthandeln har därför sett fina försäljningssiffror under året när flera andra branscher har haft det tufft, säger Jonas Arnberg.

Motivering Årets julklapp: 

”Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.”

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Julhandel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev