söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Handlarna ser ljusare på framtiden när samhället börjar öppnas upp

Publicerad: 15 juni 2020, 05:04

Foto: Andreas Dyrberg Skog

Framtidstron återvänder till handeln – även om optimismen är betydligt lägre än vid samma tidpunkt i fjol. Det visar Handelsbarometern från Svenska Handel.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


För butikshandeln landar Framtidsindikatorn på 79,6 vilket är 9,2 enheter högre än för en månad sedan.

Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel.

Det är fortfarande avsevärt lägre än samma tidpunkt förra året (94,9) och en bra bit under neutralt värde på 100.

– Det har varit tre tuffa coronamånader med stora försäljningstapp för handeln. Lättade reserestriktioner och att rörligheten i samhället sakta börjar komma igång igen inför sommaren är en nyckel för att många butiker ska kunna överleva, säger vd Karin Johansson.

Indexet för sällanköpshandelns stiger med sju enheter till 74,3 och det för dagligvaruhandeln med 11,4 enheter till 85,1.

– Handeln är tudelad och vissa delbranscher har återhämtat sig snabbare än andra från coronakrisen. Bygg-, järn- och trädgårdshandel går starkt när vi satt igång sommarens fixa hemma-projekt extra tidigt i år. För modehandeln är läget annorlunda och branschen befinner sig fortfarande mitt i krisen med stora försäljningstapp, säger Karin Johansson.

För e-handeln stiger Framtidsindikatorn med 15,1 enheter från förra månaden till ett index på 115,7.

– Coronapandemin har fått nya kundgrupper, inte minst många äldre, att hitta till näthandeln. Vi ser också hur efterfrågan på hemleveranser har ökat. För många handlare har e-handeln vägt upp en del av försäljningstappet i butikshandeln, säger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn

■     Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev