torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Handeln deppar inför hösten: ”Konsumenternas köpkraft är helt enkelt inte lika stor längre”

Publicerad: 23 augusti 2022, 08:54

Pessimismen stiger i handeln.

Foto: Getty Images

Pessimismen stiger i handel i en orolig omvärld. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Det beror givetvis på hög inflation och höga räntor”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Den så kallade Framtidsindikatorn för butikshandeln, som sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet det kommande månaderna, landar på 85,7 i augusti. Neutralt värde är 100. 

– Sommarmånaderna är ofta starka köpmånader för handeln. När vi nu går mot höst är det vanligt att handlare inom sällanköpsvaruhandeln tror på något mindre försäljning. Men de tydligt negativa nivåerna just nu beror givetvis på hög inflation och höga räntor som ju är de största orosmolnen, säger Sofia Larsen i en kommentar. 

Index för sällanköpsvaruhandel sjunker med fyra procentenheter till 85,4 och för dagligvaruhandeln med två procentenheter till 86. 

Det här är femte månaden i rad med pessimistiska framtidsförväntningar, konstaterar Svenska Handel. Förväntningar både både försäljning och lönsamhet. 

Hög inflation och hög ränta kombinerat med att Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur gör att många handlare nu rustar inför vad som kan bli en tuff höst. 

Perssimismen ökar även bland e-handlarna. Index sjunker med 2,7 enheter till 88,4. 

– E-handeln drabbas likt butikshandeln av att man tror att konsumenter kommer att hålla hårdare i plånboken framöver. Konsumenternas köpkraft är helt enkelt inte lika stor längre, till följd av rekordhög inflation och stigande räntor, säger Karin Larsen. 

Index för partihandeln sjunker med 0,3 enheter till 87,3. 

– Även om partihandelns nedgång inte är lika stor som i de övriga segmenten så är det fortfarande pessimistiska vindar som blåser överlag. Vi ser en mindre uppgång från låga nivåer kring partihandlarnas framtidsförväntningar när det gäller antalet anställda, men vi tror inte att det är något trendbrott, säger Sofia Larsen. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev