torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Från handsprit och sexleksaker till friluftskök – ett år av coronashopping

Publicerad: 16 mars 2021, 13:58

Pandemin har förändrat det mesta i livet för de allra flesta. Hur och vad vi shoppar är inget undantag. Jämförelsesajten Prisjakt har listat prylarna vi helst ville köpa under coronaåret 2020.

Ämnen i artikeln:

PrisjaktCorona

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


– Vi ser en tydlig koppling mellan graden av restriktioner och svenskarnas köpintresse, samt vad som var mest intressant under vilka perioder, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt Insights.

Under början av pandemin såg sajten till exempel tresiffriga ökningar av sökningar på hälsorelaterade produkter som handsprit och febertermometrar. Även frysboxar ökade kraftigt vilket kan kopplas till bunkringen av livsmedel.

Allt eftersom social distansiering och hemarbete etablerades som det nya normala ökade sökningarna efter prylar som underlättar distansarbete. Statistiken tyder på att många investerade i datorskärmar, kontorsstolar och webbkameror i april.

Samtidigt som livet kanske blev tråkigare på vissa sätt, letade ovanligt många efter nya sätt att göra det roligare. Under april sköt till exempel sökningar på sexleksaker i höjden.

Under sommaren ersattes utlandssemestrar med hemmaaktiviteter, vilket avspeglade sig i dramatiska ökningar av sökningar på exempelvis golf- och fiskeprodukter samt sällskapsspel.

Efter en tillfällig nedgång av smittspridningen, då konsumenternas sökbeteende återgick till det normala, svepte den andra coronavågen in över landet under hösten.

Den 16 november infördes nya riktlinjer från regeringen om förbud för fler än åtta personer att samlas. Och vips var munskydd den mest sökta produkten.

Även årets julklapp, som utses av HUI i november varje år, hade under 2020 en tydlig coronakoppling. Friluftsköket blev inte oväntat också den mest sökta prylen på sajten samma månad.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev