Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Framtidstron sjunker: ”De ökande priserna spär på handlarnas oro”

Publicerad: 26 april 2022, 06:16

Johan Davidson, chefsekonom för Svensk Handel.

Prisutvecklingen kombinerat med osäkerheten i omvärlden gör att framtidstron i handeln sjunker. Det visar Framtidsindikatorn från Svensk Handel. ”De ökande priserna spär på handlarnas oro”, säger chefsekonom Johan Davidson.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Framtidsindikatorn för butikshandeln sjunker med 2,9 enheter till ett index på 92,2 i april. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. 

– De ökande priserna spär på handlarnas oro. Särskilt anmärkningsvärd är den stora nedgången i förväntningarna på lönsamhet som finns inom dagligvaruhandeln. Konkurrensen gör att även dagligvaruhandlare har svårt att höja priserna i samma utsträckning som de egna inköpspriserna stiger, säger Johan Davidson i en kommentar. 

Index för dagligvaruhandeln sjunker med 4,6 enheter till 89,4. För sällanköpshandeln sjunker index med 1,2 enheter till 95,1. 

Även e-handeln har det tufft när priserna stiger. Index sjunker med 1,6 enheter till 98,6. 

– E-handelns fallande framtidsförväntningar beror till största delen på pessimistiska utsikter gällande lönsamheten. Även här spelar givetvis ökade priser en stor roll. Ju dyrare det blir med varor och tjänster, desto större blir konkurrensen om kunderna, samtidigt som dessa håller hårdare i plånboken, säger Johan Davidson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev