Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Framtidstron körd i botten: ”Alarmerande läge för stora delar av handeln”

Publicerad: 20 april 2020, 07:04

Foto: Pontus Edman

Coronakrisen får framtidstron att falla som en sten i alla delar av handeln. Det visar handelsbarometer för april. ”Det bekräftar hur alarmerande läget är för stora delar av handeln” säger Svensk Handels vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Under april föll den sammanvägda Framtidsindikatorn som sammanfattar handlarnas tro på försäljning, antal anställda och lönsamhet till rekordlåga 64,2 enheter. Det är 35,8 enheter lägre än i mars och långt under den neutrala nivån på 100.

–Det bekräftar hur alarmerande läget är för stora delar av handeln. Det är av yttersta vikt att de statliga stödåtgärderna fungerar och snabbt når fram till handeln. Coronapandemin är temporär och kan inte tillåtas vara det som slår ut våra företag, säger Karin Johansson.

Mest rasade Framtidsindikatorn för sällanköpshandeln som landade på 54,4 – ett tapp med hela 26,3 enheter.

Även inom dagligvaruhandeln föll Framtidsindikatorn dramatiskt och landade på 73,9 – ett tapp på 19,1 enheter från förra månaden.

Detta visar att långt ifrån alla dagligvaruaktörer går bara under coronakrisen. Till exempel har många butiker i cityområden det tufft, liksom servicebutiker, specialiserade livsmedelsaffärer och mataffärer vid gränshandelsområden.

Även e-handlarnas Framtidsindikator faller 3,6 enheter och landar på 101, 3 – strax över neutralläget. Trots att tron på egna försäljningen är fortsatt stark faller lönsamhetsutsikterna inom e-handeln.

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev