måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Fortsatt dystert kring handeln – framtidsförväntningarna sjunker för fjärde månaden i rad

Publicerad: 19 juli 2022, 07:10

Foto: Bengt Andersson

Branschorganisationen Svensk Handel publicerar varje månad en handelsbarometer där de bland annat mäter svenska handlares framtidstro. Mätningen för juli månad visar att oron håller i sig – för fjärde månaden i rad.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Ökad inflation och ökade kostnader i produktionsleden har tyngt handeln under våren. Den trenden verkar hålla i sig även över sommaren, visar Svensk Handels nya handelsbarometer.

Framtidsindikatorn, som har ett neutralt värde på 100, visar 87,7. Det innebär att svenska handlares framtidstro fortsatt är låg, även om det är en uppgång med en procent sedan förra månadens mätning.

– Man kan inte dra allt för stora växlar över partihandelns uppgång. Vi ser en marginell ökning av förväntningar kring framtida försäljning och lönsamhet, men partihandelns framtidsförväntningar är fortsatt negativa och likt inom handeln i stort ser man inget direkt ljus i sikte, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

I juli månads handelsbarometer presenteras även siffror för handlarnas varulager. Dessa siffror visar att parti- och dagligvaruhandeln menar att lagren behöver fyllas på medan sällanköpshandeln uppger att deras lager behöver minska.

– Den väsentliga slutsats vi kan dra från dessa siffror är att handelns svaga läge består. Butikshandlarna har en avvaktande inställning till de närmsta tre månaderna. Förväntningar på framtida försäljning sjunker i snabb takt. Hösten och vintern kommer att medföra utmaningar för stora delar av segmentet, säger Sofia Larsen i ett pressmeddelande.

Tron på e-handeln är även den låg och fortsätter att minska kontinuerligt. I mätningen för juli månad minskar indikatorvärdet med 0,7 procentenheter, till ett totalt värde på 91,1.

– E-handeln, likt övriga delar av handeln, drabbas när kunderna tvingas att hålla hårdare i plånboken. Vi är oroade över det faktum att förväntningarna på att anställa personal ser ut att minska. Handeln är en av näringslivets största arbetsgivare och skapar stora möjligheter för framför allt unga människor att komma i arbete, säger Sofia Larsen i en kommentar.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev