Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Efter tunga månader – optimismen i handeln stiger något: ”Glädjande”

Publicerad: 16 oktober 2020, 05:35

Med Black Friday och julhandeln runt hörnet blir handlarna mer positiva. ”Det är glädjande att vi ser en liten ljusning”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Det har varit ett tufft halvår för många inom den fysiska butikshandeln. Nu ökar framtidstron, visar Handelsbarometern från Svensk Handel.

Den så kallade Framtidsindikatorn (se faktaruta) stiger med 1,9 enheter från förra månaden till ett index på 87,3.

Även om siffrorna är bättre än i september ligger de fortfarande en bra bit under det neutrala värdet på 100. Det är framför allt butikernas svaga vilja att anställa som drar ned siffrorna.

– Framtidsutsikterna i butikshandeln har varit mörka sedan coronakrisen slog till och det är glädjande att vi ser en liten ljusning. Handlarna blickar mot årets viktigaste period med Black Friday och julhandeln, men det är fortfarande osäkert hur pandemin kommer att påverka försäljningen, säger Karin Johansson i en kommentar.

Inom e-handeln tror man på starka försäljningsökningar framöver med Black Friday lite mer än en månad bort.

Framtidsindikatorn stiger med fyra enheter till index till 118,9.

– Coronapandemin har snabbat på handelns digitala omställning. Allt talar för att fler paket än tidigare kommer att handlas på nätet under årets Black Friday och julhandel. För alla aktörer inom leveranskedjan av e-handelspaket väntar ett riktigt stresstest, säger Karin Johansson.

Förväntningarna på ökad lönsamhet släpar fortfarande efter.

Framtidsindikatorn

■ Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev