måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Den negativa trenden håller i sig – antalet fysiska butiker minskade före tredje året i rad

Publicerad: 26 oktober 2022, 07:21

I centrala Eskilstuna har många butiker stängt – och i stället fokuserat verksamheten till externa Tuna Park.

Foto: Pontus Edman

Antalet kedjebutiker minskade i fjol för tredje året i rad. HUI och Handelsrådet räknar med att trenden håller i sig. Men en bransch går mot strömmen.

Ämnen i artikeln:

HUIHandelsrådet

Barbara Taltavull

barbara.taltavull@bbm.bonnier.se


Antalet kedjeanslutna butiker minskade med 529 stycken netto till 19 500 stycken motsvarande ett tapp på 3 procent förra året. Nedgången som inleddes 2019 har därmed fortsatt i samma storleksordning procentuellt de senaste åren. Det visar HUI:s årliga studie av Sveriges butiksbestånd, som görs på uppdrag av Handelsrådet.  

Totalt fanns totalt 31500 fysiska butiker 2021.

Kedjorna står för 62 procent av det totala butiksbeståndet. Enligt prognos från Svensk Handel väntas antalet butiker fortsätta minska rejält främst i sällanköpshandeln.

– Framåt tror vi att antalet butiker kommer minska. Handeln står inför en stor omställning med en digitalisering av branschen som skapar utmaningar där butiksnätet behöver optimeras för att på bästa sätt kunna kombineras med e-handeln, säger Emma Wähl, analytiker på HUI och projektledare för kartläggningen.  

I sitt värsta scenario räknar Svensk Handel i rapporten Läget i handeln 2021 med nära en halvering av antalet sällanköpsbutiker till 2030 och en mer modest minskning för dagligvaruhandeln.  

– Det är troligt att det utvecklas i linje med prognoserna där antalet butiker i sällanköpsvaruhandeln väntas minska med mellan 27 och 44 procent till 2030 

Framåt är frågan hur kedjorna ska integrera e-handeln med de fysiska butikerna för att stå sig i en lågkonjunkur. 

– Aktörerna överlag behöver ställa sig frågan hur de ska optimera kundmötet i varje kanal, vilket kommer vara olika från fall till fall. Det kan handla om hur tillgänglig man ska vara mot sina kunder och vilka koncept som fungerar på olika ställen.  

Emma Wähl, detaljhandelsanalytker på HUI.

Under pandemiåren avvaktade aktörerna med nyetableringar och höll i stället hårdare i de butiker de redan hade. Färre butiker stängde, men även betydligt färre öppnade. Bäst nettoutveckling av butiksbeståndet hade lågprishandeln, som är på fortsatt frammarsch. 

Faktum är att var femte kedjebutik som öppnade under 2021 var en lågprisbutik, vilket motsvarar i snitt två öppnade lågprisbutiker i veckan. Lågprishandeln drev utvecklingen i handel med brett sortiment som är den bransch som ökat mest sett till antalet butiker, där finner vi till exempel Normal och Dollarstore. 

I den var nettoökning av butiksbeståndet under perioden 2017-2021 hela 27 procent. Optikhandeln, där vi har till exempel Synsam, och drivmedelshandeln rodde hem andraplatsen med en uppgång på åtta procent var. I bottenligan fanns klädhandeln, representerat av bland annat konkursade Flash och Joy, med en ras på 23 procent, följt av leksakshandeln och skohandeln med fall på 19 respektive 18 procent. Bygg-, järn och färghandel, apotekshandel, möbelhandeln samt florister och trädgårdshandel var minst berörda.

– Inom klädbranschen som är en av de mest digitaliserad branscherna och som tagit den största stöten sett till antalet fysiska butiker har kedjornas butiker minskat med 730 stycken sedan 2017. Det kan jämföras med en total butiksminskning på 1200 stycken.  

Butiksbeståndets nettoutveckling per bransch 2017-2021

■ Handel med brett sortiment: 27 procent
■ Optikhandel: 8 procent
■ Drivmedeshandel: 8 procent
■ Zoohandel: 2 procent
■ Urhandel: 2 procent
■ Bygg-, järn- och färghandel: 1 procent
■ Apotekshandel: 1 procent
Möbelhandel: -1 procent
Florister och trädgårdshandel: -1 procent
Daglivaruhandel (inklusive Systembolaget): -3 procent
Heminredningshandel: -6 procent
Sport- och fritidshandel: -9 procent
Bok, papper och mediahandel: -12 procent
Kosmetik och skönhetshandel: -13 procent
Hemelektronik: -14 procent
Guld- och smyckeshandel: -14 procent
Skohandel: -18 procent
Leksakshandel: -19 procent
Klädhandel: -23 procent

Källa: HUI/Handelsrådet 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev