Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Butikerna fortsatt positiva inför framtiden: ”Tror på en stark försäljning under sensommar- och höstmånader”

Publicerad: 19 juli 2021, 05:20

Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Foto: Press

Framtidsindikatorn backar något i juli, men handeln är fortsatt positiv inför de kommande månaderna. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Det är glädjande att vi fortsatt får positiva signaler från en butikshandel som under lång tid varit hårt drabbade av coronapandemins följder”, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Framtidsindikatorn, som visar hur butikshandlare ser på försäljning, antal anställda och lönsamhet, minskar med 3,1 enheter i juli. Men butikshandeln fortsätter att vara positiv inför de kommande tre månaderna och index ligger på 107,9. 

– Det är glädjande att vi fortsatt får positiva signaler från en butikshandel som under lång tid har varit hårt drabbad av coronapandemins följder. Även om vi denna månad ser en viss minskning från föregående månads höga nivåer går det att konstatera att svenska butikshandlare tror på en stark försäljning under sensommar- och höstmånader, säger Karin Johansson i en kommentar.

Partihandeln står för den största framtidstron. Där ökar index med 4,8 enheter. I takt med att allt fler vaccineras och smittspridningen minskar söker sig fler kunder tillbaka till de fysiska butikerna, vilket får effekt på e-handlarnas framtidstro som backar med 5,2 enheter. Optimismen fortsätter dock vara hög och index ligger på 108,9.

– Det är ingen överraskning att e-handelns fortsatt starka framtidstro mattas av något i takt med att vi återgå till en något mer normal vardag. Det finns ett uppdämt behov av att åter vistas i fysiska butiker och spendera pengar på sådant som kanske tidigare inte varit möjligt i och med pandemin, exempelvis resor och restaurangbesök. Trots detta har pandemin medfört att e-handeln blivit en allt mer naturlig del av människors inköpsvanor, inte minst bland våra äldre, säger Karin Johansson. 

Läs mer: Butikerna har återfått framtidstron: ”Har kämpat oförtrutet i ett år” 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev