Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Butikerna deppar inte inför hösten: ”Ökat flöde av kunder”

Publicerad: 16 augusti 2021, 05:36

Svensk Handels vd Karin Johansson tror att det kan bli en stark höst för butikshandeln.

Framtidstron i handeln är fortsatt hög i handeln inför hösten. ”Många handlare vittnar om en god sommarförsäljning”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Även om Framtidsindikatorn för butikshandeln är 1,6 enheter lägre än föregående månad landar den för augusti på 106,4. Det är en bra bit över neutralt värde på 100 och drygt 20 enheter högre än vid samma tidpunkt förra året. 

– Många handlare vittnar om en god sommarförsäljning med ökat flöde av kunder i butikerna. Om hela befolkningen vaccinerar sig och vi kan bromsa smittspridningen kommer butikshandeln att gå en stark höst till mötes, säger Karin Johansson. 

För dagligvaruhandeln sjunker index med 2,1 enheter i augusti till 103,5 och för sällanköpsvaruhandeln är det 0,8 enheter lägre och landar på 109,4. 

Inom e-handlen ökar optimismen igen efter dippen under sommaren. Framtidsindikatorn landar på 111,4, vilket är 2,5 enheter högre än förra månaden. 

– E-handeln kan knappast hålla samma tillväxttakt som under pandemins första år men den digitala omställningen kommer tveklöst att fortsätta. Vi ser hur många äldre har omfamnat e-handeln under pandemin och de kommer fortsätta att klicka hem varor, säger Karin Johansson. 

Inom partihandeln sjunker index med 5,2 enheter till 104,1. 

– Partihandeln ser i stort positivt på hösten. Efterfrågan är dock generellt mer svängig än i detaljhandeln och denna månad faller optimismen tillbaka, säger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn

Framtidsindikatorn är ett sammanfattande mått på företagens tro på de kommande tre månadernas försäljning, anställningsvilja och lönsamhet. Neutralt värde för indexet är 100. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev