Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Beskedet från handeln – Black Friday mer än bara en enskild fredag

Publicerad: 17 december 2019, 12:48

En klar majoritet av handeln var med i årets Black Friday. För de flesta blev köpfesten betydligt längre än en dag – var tredje handlare körde erbjudanden under hela Black Week.


Ämnen i artikeln:

Black Friday

Läs mer: Handelns hårda dom efter Black Friday: Majoritet vill stoppa jätterean

Market och Ehandel har undersökt hur handeln deltog i årets Black Friday, som var den 29 november.

Både e-handlare och traditionella handlare har svarat. 79 procent av e-handlaren svarar att de deltog i årets köpfest, medan var femte valde att stå över.

I den traditionella handeln var mer än sex av tio handlare med, medan fyra av tio stod över.

Enligt handeln i Sverige har Black Friday blivit en av årets absolut största shoppingdagar och har allt mer blivit starten för julhandeln.

Men att bara köra Black Friday-erbjudanden på just Black Friday var det få som stannade vid, visar Markets undersökning.

Bara tre procent av e-handlarna valde att enbart ha erbjudanden den 29 november och 14 procent av de traditionella handlarna.

Den absoluta majoriteten valde att ha erbjudanden under flera dagar, från tre dagar till sju. Det indikerar alltså att Black Week nu är hetare än Black Friday.

Var tredje e-handlare körde erbjudanden i sju dagar eller fler. 27 procent av de traditionella handlarna valde att ha erbjudanden lika länge. Räknar vi hur många som hade erbjudanden i fem, sex, sju eller fler dagar blir svaret 58 procent för e-handlarna och 42 procent för de traditionella handlarna.

Enligt Markets och Ehandels enkät var erbjudanden under tre dagar det näst hetaste alternativet och svaret från 23 procent i båda kategorierna av handlare.

Enligt siffror från Postnord landade årets Black Friday-försäljning på 7,1 miljarder kronor, vilket är rekordhögt och en ökning på fem procent jämfört med förra året.

Läs mer: Undersökning: Hälften av handlarna är missnöjda med shoppingfesten

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

Black Friday

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev