Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Allt fler i handeln står upp mot hat och rasism: ”Apotea har nolltolerans”

Publicerad: 3 juli 2020, 07:38

Apotea ansluter till de som tar ställning mot hat, hot och rasism. Nätapoteket stoppar all sin marknadsföring på Facebook och Instagram. ”Vi tycker inte att Facebook gjort tillräckligt för att minska spridning av rasistiskt innehåll på sina plattformar”, säger vd Pär Svärdson.


Ämnen i artikeln:

ApotekApotea

Frågan om hat och rasism i sociala medier har fått förnyad aktualitet genom Black lives matter-demonstrationerna runt om i världen. Flera företag världen över har krävt hårdare åtgärder av Facebook för att minska spridningen av olämpligt innehåll.

Apotea ansluter sig nu till de företag som tar ställning mot att Facebook tillåter spridning av rasistiska och hatiska inlägg och grupper på sina sociala medieplattformar.

– Apotea har nolltolerans mot hat, hot och rasism, säger Per Svärdson och förklarar att beslutet att tills vidare stoppa all marknadsföring på Facebook och Instagram därför är självklart.

Hur länge Apotea behåller stoppet uppges bero på vilka åtgärder Facebook kommer att vidta.

– Vi hoppas att Facebook hörsammar kraven från både användare och annonsörer. För Apotea är arbetet för alla människors lika värde en hållbarhetsfråga, säger Pär Svärdson.

TT har tidigare rapporterat att annonsbojkotten mot Facebook inleddes i USA med ställningstaganden av Unilever och Verizon.

SVT rapporterar att SJ valt att pausa sin annonsering på Facebook, liksom Oatly. Även Ikea uppges överväga en annonsbojkott, medan H&M ska ha meddelat att man inte kommer att delta i bojkotten.

Market har tidigare rapporterat att Lyko i början av juni, i samband med att manifestationerna mot rasism och våld rasade på många platser i världen, tog ställning för Black lives matter-rörelsen med en egen video i sociala medier. Här lyfter Lyko fram budskapet om alla människors lika värde.

– Vi måste bli lite tuffare och våga utmana mer, ta ställning, agera och inte vara rädda, förklarade vd Rickard Lyko i Market och menar att det är vad han vill använda den allt starkare röst till som hans bolag skapat.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

ApotekApotea

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News