fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lojalitet

Ikea uppges bryta sitt löfte om importstopp – fortsätter köpa trä från Ryssland

Publicerad: 10 maj 2022, 11:29

Foto: blinow61

Ikea hyllades för beslutet att stoppa alla affärer med Ryssland efter invasionen av Ukraina. Men möbeljätten har brutit sitt löfte genom att fortsätta importera ryskt trä, skriver Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

UkrainakrisenIkea

HP


Den 3 februari kom beskedet att Ikea beslutat att pausa all försäljning i Ryssland och Belarus till följd av invasionen i Ukraina drygt en vecka tidigare.

Samtidigt meddelade möbeljätten att all export och import till och från länderna skulle pausas.

Redan då riktades kritik mot Ikeas senfärdighet, vilken bolagets svenske pressansvarige Mattias Hennius då försvarade med att bolaget prioriterat fatta ett så bra beslut som möjligt, snarare än ett snabbt beslut.

Nu visar dokument som Aftonbladet tagit del av på att Ikea brutit sitt löfte om att stoppa importen från Ryssland. 

I ett brev från Robert Olsson, utvecklingschef inköp Ikea, till leverantörerna som är daterat den 25 mars framgår det att företaget planerar att minska sina träinköp med 85 procent under 2022 jämfört med 2021. Något totalstopp handlar det alltså inte om. Samtidigt skriver han att ”Ikea förväntar sig att alla leverantörer fortsätter att minska sitt beroende av rysk träimport”. 

Några konkreta krav nämns inte och enligt mejlkorrespondens som Aftonbladet tagit del av ska leverantörerna, under vissa förutsättningar, kunna köpa lika mycket trä från Ryssland som under 2021.

Timmerexporten är en betydande inkomstkälla för den ryska staten. Den 8 april beslutade EU därför att utöka sanktionerna mot Ryssland. 

På Aftonbladets fråga varför Ikea inte infört något totalstopp svarar Robert Olsson att Ikea
dragit ner ”extremt mycket och minskat sitt beroende av Ryssland. Att bolaget inte stängde allt på en gång motiverar han med den globala bristen på trä.

– Vi har väldiga problem med att få varor till våra varuhus nu. Nu är det huggsexa på råvarumaterial utanför Ryssland i stället. Det är inte alls enkelt detta.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev