fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Unik rapport: Höga skatter bromsar cirkulär konsumtion – för dyrt att reparera elektronik

Publicerad: 28 februari 2023, 10:40

Det ligger 20-25 miljoner oanvända mobiltelefoner i svenska hem. Tio miljoner av dessa är fullt fungerande – men mobilerna varken repareras eller återvinns.

Foto: Karen Poghosyan

Sverige ska bli fossilfritt till 2045. Men tungrodda byråkratiska system – och höga skatter – sätter käppar i hjulen för svenskt näringsliv, enligt en ny rapport. ”Det måste vara ekonomiskt hållbart för företag”, säger Tony Ottebjer-Winkler drift- och hållbarhetschefen på Elgiganten.

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeElgigantenDetaljhandelnMiljö

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Riksdagen beslutade 2017 att Sverige ska bli fossilfritt senast år 2045. Men krångliga regelverk hindrar omställningen. Det visar den första nordiska ohållbarhetsrapporten som listar 10 hinder för att nå utsläppsmålen i Sverige. Svenska näringslivsledare berättar om vad som hindrar omställningen i just deras bransch. Detaljhandeln står inför stora utmaningar för att nå en mer cirkulär konsumtion. Det ligger exempelvis 20-25 miljoner oanvända mobiltelefoner i svenska hem. Tio miljoner av dessa är fullt fungerande – men mobilerna varken repareras eller återvinns.

Hemelektronikedjan Elgiganten anser att omställningen till ett mer cirkulärt samhälle hindras av förlegade skatter och regler som gör det dyrt att reparera elektronik. Momsen för elektronikreperationer ligger i dag på 25 procent, medan momsen på textilreparationer ligger på 6 procent.

– Det måste vara ekonomiskt hållbart för företag att utföra elektronikreparationer och möjliggöra den typen av tjänster, säger Tony Ottebjer-Winkler, drift- och hållbarhetschef på Elgiganten i ett pressmeddelande.

Om mobiltelefonerna som ligger och skrotar i svenska hem skulle användas längre, repareras eller återvinnas, skulle dess klimatpåverkan reduceras med 2 759 873 ton koldioxid fram till 2030, enligt beräkningar från hemelektronikedjan.

– Vi måste få våra konsumenter att cirkulera mera genom att lämna in den elektronik som inte längre används. Skräp för någon kan dessutom vara en användbar produkt för någon annan och då måste det vara lätt att göra rätt som konsument, säger Tony Ottebjer-Winkler, Drift- och hållbarhetschef på Elgiganten.

I samtliga Elgigantens varuhus går det att lämna in produkter för reparation eller återvinning. Under 2021 tog kedjan emot drygt 113 000 produkter för service.

Andra delar av detaljhandeln hindras av effektbristen på el. Ica Sverige skulle satsat på elektrifierade lastbilar – men fick ingen el. Sverige har inte brist på elektricitet, men på Icas nya lager i Upplands-Bro kunde inte den tilltänkta el-lastbilsflottan laddas på grund av effektbrist.

Icas nya högautomatiserade lager i Brunna, Upplands-Bro.

Foto: Jonas Borg

LÄS OCKSÅ: Icas stora lagersatsning haltar – bilarna står stilla: "Underutnyttjad"

– Kapacitetsbristen är ett av flera exempel på hinder och det finns tyvärr ingen enkel lösning på energiekvationen. Men Sverige har förutsättningarna att klara de nödvändiga investeringarna, säger Camilla Mattsson, hållbarhetschef på teknikkonsulterna WSP (i dag på Tyréns) i rapporten.

Kapacitetsbristen hindrar elektrifieringen av transportsektorn. Enbart lastbilstransporterna står för tio procent av de svenska utsläppen av växthusgaser. Eftersom nätägaren inte kunde lova Ica tillräcklig effekt förrän 2027-2028 har man avvaktat med att investera i ellastbilar till Ica:s nya e-handelslager i Upplands-Bro.

Ohållbarhetsrapporten

The UnSustainability Report är framtagen av kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese och strategikonsult- och revisionsföretaget Deloitte Economics, med syfte att se vilka hinder som bromsar den gröna omställningen i Sverige – och Norden. Totalt listas 30 hinder, varav 10 handlar om hinder i Sverige som listas av företag inom svenskt näringsliv.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev