Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skönhetskedjan växlar upp arbetet med kosmetiskt avfall: ”Har ett ansvar att agera och arbeta proaktivt”

Publicerad: 11 februari 2022, 07:36

Under 2021 samlades fem ton kostmetikavfall i Kicks buytiekr.

Skönhetskedjan Kicks växlar upp sitt arbete med kosmetikavfall. Förutom att fortsätta arbetet med insamling i butiker och tillsammans med kommuner pågår en pilot på tre ställen där kunderna själva sorterar sitt avfall.

Ämnen i artikeln:

KicksMiljöHälsa och egenvård

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Kosmetiska produkter klassas ibland som miljöfarligt avfall och ska därför inte slängas i hushållssoporna. På samma sätt ska våtservetter och tops inte spolas ner i toaletten utan slängas i hushållssoporna.

I syfte att hjälpa kunderna rätt i avfallsdjungeln lanserade Kicks 2017 ett samarbete med Stockholms Vatten och Avfall för insamling av kosmetiskt avfall. 

Samarbetat har spridit sig i landet och i dag kan kunder lämna in sitt kosmetiska avfall i 36 av  Kicks butiker. Under 2021 samlades fem ton avfall in.

Nu tar kedjan nästa steg genom ett pilotprojekt där kunderna själva kan sortera sitt kosmetiska avfall i butiken. Piloten sker i tre butiker och ska utvärderas under våren. Målet är att erbjuda sorteringsmöjligheter i fler butiker.

– Som en av Nordens största aktörer på skönhetsmarknaden har vi ett ansvar att agera och arbeta proaktivt för att minska vår klimatpåverkan. Genom löpande kommunikation hur kosmetiskt avfall bör hanteras i kombination med insamlingen i våra Kicks-butiker hoppas vi kunna öka medvetenheten kring återvinning där allt fler tar hand om sitt kosmetiska avfall på rätt sätt, säger Åsa Fredriksson Jedeskog, hållbarhetsspecialist på Kicks. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev