Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Röda Korsets hållbara drag: Dubblar priserna under Black Week

Publicerad: 22 november 2021, 12:46

För att erbjuda ett hållbart alternativ till konsumtion och rea under Black Week höjer Svenska Röda Korset priserna i gåvoshoppen med 100 procent under under hela veckan. ”I all sin enkelhet kan kampanjen förklaras som ’köp en, betala för två – hjälp dubbelt så många’, säger Per Westberg, insamlingschef på Svenska Röda Korset.

Ämnen i artikeln:

Miljö

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


LÄS MER: Fem aktörer förklarar: Därför vägrar vi Black Friday – och satsar på helt andra kampanjer 

Enligt studier från Röda Korsets Klimatcenter i Haag beräknas 200 miljoner människor i världen behöva humanitärt stöd till följd av klimatkrisen år 2050. 

Det innebär en fördubbling jämfört med i dag, då 108 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd till följd av sådana katastrofer.

 – I år gör vi vår egen version av Black Week där vi dubblar priserna för att uppmärksamma att allt fler människor drabbas av väderrelaterade kriser och katastrofer, vilka blir fler och värre på grund av klimatförändringarna. I all sin enkelhet kan kampanjen förklaras som ”köp en, betala för två – hjälp dubbelt så många”, säger Per Westberg, insamlingschef på Svenska Röda Korset.

Under förra årets Black Week handlade svenskarna för ungefär 13,5 miljarder kronor. 

– En nästintill ofattbar siffra, som skulle kunna räcka till mat för nästan 40 miljoner familjer i nöd eller sjuksköterskor nog för att vaccinera vartenda barn i världen mot till exempel polio och mässling, fortsätter Per Westberg.

Antalet extremväderhändelser har fyrdubblats sedan 1970-talet. Till år 2030 kan antalet drabbade öka med 50 procent jämfört med i dag.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev