söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Retailjättar anklagas för greenwashing: ”Distraherar konsumenter från beroendet av fossilt bränsle”

Publicerad: 8 juni 2022, 07:13

Polyester av återvunna PET-flaskor är precis lika skadligt för miljön som traditionell polyester. Det avslöjar organisationen Changing Markets Foundation i en video där bland annat modejätten H&M anklagas för att vilseleda konsumenter.

Ämnen i artikeln:

H&MZaraMiljöMode

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


H&M uppger att 90 procent av deras polyester härstammar från återvunna PET-flaskor, skriver brittiska sajten Charged Retail. 

Men enligt nederländska Changing Markets Foundation leder tillverkningen av textilier av återvunna PET-flaskor till lika mycket miljöförestörelse som den traditionella tillverkningen.

En ny video illustrerar bland annat hur kläder tillverkade av återvunna PET-flaskor grävs ned eftersom de är omöjliga att återvinna igen. Tillverkningen av textilier av återvunna PET-flaskor gör heller inget åt spridningen av mikroplaster i världens hav eftersom den producerar lika mycket utsläpp.

– Om modevarumärken hade seriösa ambitioner att reducera sitt globala fotavtryck skulle de sluta använda PET-flaskor för att producera textilier av sämre kvalité och istället fokusera på att bryta beroendet av fossilt bränsle och stoppa överproduktionen, säger George Harding-Rolls, kampagnchef på Changing Markets Foundation. 

Även Zara och Nike pekas ut som miljöbovar i videon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev