lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Polarn o Pyrets drastiska beslut – fimpar ikoniska produkter: ”Symboliska för många”

Publicerad: 29 augusti 2022, 08:40

”Vi gör det av en anledning vi brinner för: hållbarhet”, säger Johan Munck, vd på Polarn o Pyret som slutar tillverka galonkläder och gummistövlar. Foto: Pressbild kw2.se

Kommande vår kommer Polarn o Pyret inte längre sälja nyproducerade galonkläder och gummistövlar. Beslutet är grundat i bolagets mål om att bara använda hållbara fibrer i sina kläder.

Ämnen i artikeln:

Polarn O. Pyret

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


I förra veckan fick Polarn o Pyrets beslut att sluta med galonkläder uppmärksamhet i sociala medier. Men på barnklädesföretagets kanaler ligger inte informationen kvar. 

– Beslutet har vuxit fram under våren, och vi har informerat vår butikspersonal och våra internationella partners. Vi fasar ut kläderna, men gör ingen ny produktion. Det är till våren man kommer märka att galon inte finns annat än second hand och vi har inte tänkt kommunicera det här förrän det blir mer påtagligt för kunderna, förklarar vd Johan Munck. 

Grunden till beslutet är att Polarn o Pyret har som mål att bara använda hållbara fibrer i sina kläder. 

– Vi hittar nu ingen produktionsmöjlighet som är hållbar. Då får vi ta det här ganska tuffa beslutet, för produkterna är ganska symboliska för många som haft sin uppväxt i Polarn o Pyrets galonkläder. Målsättningen är att hitta ersättare, men under tiden har vi fantastiska ersättare i form av våra skalkläder som är mycket mer hållbara, säger Johan Munck. 

Skalkläderna är i de flesta fall även bättre än galon, då de andas bättre.

– Man mäter regnkläder i vattenpelare, och den är till och med bättre på våra skalkläder än på våra galonkläder. Så barn kan fortsatt leka och vara torra och varma ute i regn i våra kläder. Vi hoppas att kunderna accepterar att köpa skalkläder i stället för galon. 

Polarn o Pyret hoppas att beslutet ger avtryck i branschen. 

– Galon är en stor produkt för många inom barnklädesbranschen. Vi vill gärna vara ledande inom hållbarhet och hoppas att konkurrenter följer efter. 

Fortsätter ni leta efter substitut till galon?
– Ja, det gör vi. Men det fallerar antingen på att det inte är tillräckligt hållbart, eller på att det är en sämre produkt som inte har tillräckligt hög vattenpelare. Det är långa ledtider vid produktutveckling så det är inte så troligt att vi hittar något redan till nästa vår. 

LÄS MER: Kartläggning: Så mycket kostade uppmärksammade vd-bytena – och så många mörkar notan 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev