Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Modejätten först med kläder av circulose: ”En milstolpe för branschen”

Publicerad: 4 februari 2020, 08:22

H&M blir först med att lansera kläder av materialet circulose – ett återvinningsbart tyg producerat av gamla textilier. Materialet är framtaget av innovationsföretaget Re:newcell som delvis ägs av H&M.


Ämnen i artikeln:

ModeH&M

– Det här är en milstolpe för modebranschen. För första gången kommer människor kunna gå in i en butik och köpa kläder gjorda av circulose - sannolikt världens mest hållbara modematerial, säger Patrik Lundström, vd hos Re:newcell.

Materialet circulose är tillverkat av återvunna kläder, produktionsspill och textilier och är återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart.

Den 26 mars kommer det första plagget i circulose – en klänning som i detta fall är tillverkad  av återvunna jeans och textilråvara. Klänningen kommer att lanseras som en del av klädjättens Conscious Exklusive Collection och kommer att finnas tillgänglig i butiker och online.

– Vi är enormt stolta över att lansera denna innovation tillsammans med H&M Group, ett företag med en djärv hållbarhetsagenda, kommenterar Patrik Lundström.

Re:newcell startades av KTH-studenter 2012 har utvecklat en världsunik återvinningsprocess för textil i industriell skala.

Processen minskar modebranschens beroende av ny bomull, olja och skogar och till framställningsprocessen används mindre vatten och färre kemikalier.

Samarbetet med H&M är ett av många under 2020 för Renewcell.

Re:newcell har tagit in drygt 20 miljoner dollar från investerare inklusive H&M, The Mills Fabrica och Kappahl.

Läs mer: Deras unika metod för textilåtervinning ger frukt – inleder samarbete med Marco Polo

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeH&M

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev