torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Modejättar slänger donerade kläder: ”Greenwashing-trick”

Publicerad: 27 juli 2023, 12:37

En majoritet av kläder som doneras till modeaktörer för att återanvändas eller återvinnas förstörs, överges eller skickas långt bort. Det visar en spårning av donerade kläder som påtryckningsgruppen Changing Markets Foundation har gjort, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

H&MZaraModeSecond hand

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Changing Markets Foundation använde sig av Apple Airtags för att spåra 21 kappor, byxor, jackor och andra begagnade kläder i bra skick.

De donerade kläderna till H&M, Zara, C&A, Primark, Nike, The North Face, Uniqlo och M&S-butiker i Belgien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Det skriver Aktuell Hållbarhet.

Tre fjärdedelar av plaggen förstördes, lämnades i lager eller exporterades till Afrika. En kjol som donerats till H&M färdades 24 800 kilometer från London till Mali.

Endast fem av de inlämnade plaggen återanvändes i Europa eller hamnade i en återförsäljningsbutik.

– Löftena från H&M, C&A och Primark är ännu ett greenwashing-trick. Vår undersökning visar att föremål i perfekt skick för det mesta förstörs, fastnar i systemet eller skickas över hela världen till länder som har minst förmåga att hantera den enorma mängden begagnade kläder från Europa, säger Changing Markets kampanjchef Urska Trunk i en kommentar.

EU stärker nu sina avfallsregler för att bli den första världsregionen som tar itu med snabbmodet.

Urska Trunk menar dock att detta inte räcker. Hon anser bland annat att bindande återvinnings- och återanvändningsmål behöver införas samt att billiga plastbaserade fibrer borde beskattas.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev