fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kosmetikakedjan lanserar möbel – där kunderna kan sortera sitt eget avfall: ”Öka medvetenheten kring återvinning”

Publicerad: 10 november 2022, 10:42

Insamlingsmöbeln är en del av Kicks initiativ Beauty Recycling. Foto: Pressbild

Sminkkedjan Kicks rullar ut en insamlingsmöbel för kosmetiskt avfall i utvalda butiker. Kedjan hoppas göra sina kunder mer medvetna om hur produkter ska sorteras för återvinning. ”Ett ansvar att agera och arbeta proaktivt.”

Ämnen i artikeln:

KicksMiljö

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Sedan uppstarten för insamling av kosmetiskt avfall 2017 har Kicks samlat in över 20 ton kosmetiskt avfall.

Tidigare har avfallet överlämnats till Kicks personal, men i den nya satsningen gör kosmetikakedjan det ännu enklare för kunder att lämna in och sortera avfallet. Detta då man placerar ut en insamlingsmöbel i utvalda butiker där man själv kan sortera sitt avfall via självbetjäning.

– Som en av Nordens ledande aktörer på skönhetsmarknaden har vi ett ansvar att agera och arbeta proaktivt för att minska vår klimatpåverkan. En del i detta arbete är att vi aktivt kommunicerar hur kosmetiskt avfall bör hanteras, i kombination med att vi erbjuder insamling i utvalda butiker. Med vår nya möbel hoppas vi öka medvetenheten kring återvinning ytterligare samt att fler ska få upp ögonen för att det går att lämna in kosmetiskt avfall i utvalda Kicks butiker. Vi är också mycket glada över att vi nu kan bredda detta initiativ till våra andra marknader, säger Kicks vd Freddy Sobin i en kommentar.

Utrullningen är en del av Kicks initiativ Beauty Recycling, som går ut på att få kunder att ta hand om sitt kosmetiska avfall på rätt sätt. 

I skönhetssortimentet finns en hel del produkter som är klassade som miljöfarligt avfall och därför inte ska slängas i vanligt hushållsavfall.

Under hösten lanserar Kicks insamlingsmöbeln på den norska och finska marknaden också.

Utöver det miljöfarliga avfallet spolas dessutom 40 ton tops, bomullsrondeller och våtservetter felaktigt ner i toaletten varje vecka bara i Stockholm.

För att få bukt på problemet samarbetar Kicks med svenska kommuner i ett försök att samla in den typen av avfall, en satsning som startades 2017.

– Det är glädjande att flera av de kommuner vi samarbetar med har sett en ökad mängd kosmetiskt avfall på sina återvinningscentraler. Det tyder på att vårt initiativ ger ringar på vattnet och att det finns ett behov av att guida kunder rätt i hanteringen av dessa produkter. Vårt mål är att vägleda och hjälpa alla som konsumerar skönhetsprodukter att ta hand om sitt kosmetiska avfall på ett miljöriktigt sätt, säger Freddy Sobin.

LÄS OCKSÅ: Konkursvågen tilltar – här är listan över årets 30 största konkurser i branschen

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev