fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kappahl testar cirkulär affärsmodell: ”Många förutspår att vi bara är i början av en second hand-boom”

Publicerad: 6 december 2022, 13:26

Kappahl tar emot – och säljer – avlagda lussekläder för barn. Foto: Pressbild

Kappahl vill uppmuntra till återanvändning av jul- och luciakläder för barn. Under december låter de kunderna lämna in hela och rena kläder som sedan säljs vidare. Samtidigt får kedjan en möjlighet att testa sig fram inom inom second hand.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Många förutspår att vi bara är i början av en second hand-boom. Som modekedja med mål att erbjuda prisvärt och ansvarsfullt mode som passar för livets alla tillfällen vill vi kunna erbjuda en cirkulär affärsmodell i kombination med vår befintliga, säger Viktoria Arndt, destinations- och utvecklingschef hos Kappahl. 

Under december låter de kunderna lämna in avlagda lusseplagg i butik. Dessa säljs senare vidare till ett lägre pris. 

– Speciellt barnkläder har ju en tendens att växas ur och många kunder har nog en del plagg liggandes hemma som inte kan användas längre av dem själva. Genom att lämna dem till oss ser vi till att de kan leva vidare med nya ägare och användas många jular till, säger Viktoria Arndt. 

LÄS OCKSÅ: Modejättens test med paketboxar: ”Behövt utveckla smidigare och mer tidseffektiva lösningar” 

De avlagda kläder som lämnas in säljs sedan vidare i butik. Foto: Pressbild

Satsningen blir också ett sätt för Kappahl att kunna testa och lära sig mer om vad kunderna önskar sig kring en cirklulär affärsmodell. Genom att testet genomförs i butik ges också möjlighet till dialog med kunden för att hitta smidiga lösningar framåt. 

– Modellen ger kunden möjlighet att cirkulera sina använda plagg samt få flera prisalternativ. En stor del av våra kunder ser second hand som en naturlig del i sin shoppingupplevelse och vi ser ett stort värde i att kunna erbjuda detta, säger Viktoria Arndt. 

Kappahl tar emot lucia- och tomtedräkter oavsett fabrikat, så länge de är hela och rena. Som tack för att de bidrar får kunden en värdecheck per inlämnat plagg att handla för hos Kappahl. Plagg som ej säljs i år sparas till nästa års julsäsong.  

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning: Här är modehandelns vinstmaskiner – och tillväxtraketer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev