Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ikea öppnar hub som ska laga begagnade möbler: ”Nu tar vi nästa steg i arbetet”

Publicerad: 17 januari 2022, 12:06

Ikea öppnar test-hub i Malmö som ska ta hand om möbeljättens begagnade möbler.

Ikea fortsätter att utveckla sitt second hand-erbjudande. I Malmö startas en test-hub som ska samla in, rengöra och laga begagnade möbler som sedan ska säljas vidare i möbeljättens varuhus på orten.


DN


LÄS MER: Ikea öppnar hållbarhetsbutiker – i varuhusen: ”Göra stora samhällsfrågor konkreta i vardagen”

– Nu tar vi nästa steg i arbetet med att förlänga livet på våra möbler. För att nå våra hållbarhetsmål behöver vi testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetscgef för Ikea Sverige. 

Den test-hub som Ikea skapat i Malmö ska testa och utveckla olika metoder för att rengöra och laga begagnade Ikea-möbler samt hitta nya och effektivare sätt att transportera och sälja möblerna till kunder. 

Som ett led I det vill Ikea hitta lokala samarbeten. 

– Vår planet är vårt gemensamma hem. Därför kan vi bara skapa en mer hållbar värld om vi gör det tillsammans med andra. Nu vill vi kroka arm med lokala aktörer i den här delen av Sverige som delar vår syn på hållbarhet för att tillsammans med dem göra skillnad globalt, säger Jonas Carlehed.

Möblerna som tas hand om kommer att säljas i Cirkulärbutiken i Ikea-varuhuset i Malmö 

Ikea hoppas att testet ska leda till ett utökat sortiment av begagnade möbler i den. Inspiration har hämtats från arbetet i den renodlade second hand-butiken som Ikea driver i återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna. 

Test-huben är 300 kvadratmeter stor och ligger några kilometer från Ikeas varuhus i Malmö. Fem personer kommer att arbeta där. Tanken är att verksamheten ska pågå fram till slutet av året. 

LÄS MER: Ikeas second hand-butik får mera tid: ”Har ännu inte nått lönsamhet”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev