Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ikea fimpar plasten i sina förpackningar: ”Utan tvekan en utmaning”

Publicerad: 23 november 2021, 12:37

Ikeas förpackningar ska bli helt plastfria.

Foto: Pressbild

Ikea tar bort plasten från sina förpackningar. ”Utfasningen sker stegvis under de kommande åren”, säger Erik Olsen på Ikea Sverige.

Ämnen i artikeln:

Ikea

DN


Ikea tar bort plasten från sina förpackningar. 

– Att fasa ut plasten i våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår reda mot att göra våra förpackningar mer hållbara och att minska plastavfall och utveckla lösningar av återvunna och förnybara material. Utfasningen sker stegvis under de kommande åren och främst fokuserar vi på papper eftersom det är återvinningsbart, förnybart och ett material som människor i hela världen i dag återvinner, säger Erik Olsen, chef för bland annat paketering hos Ikea Sverige. 

Ikea spenderar över tio miljarder kronor i cirka 920 000 förpackningsmaterial varje år. I dag utgör plasten mindre än tio procent av den totala volymen av det. 

När plasten nu ska fasas ut helt krävs nya lösningar, skriver Ikea i ett pressmeddelande. 

– Att ständigt söka nya och bättre sätt att utvecklas är en del av vårt arv - och våra förpackningar är inget undantag. Att ta oss från plast i våra förpackningar kommer utan tvekan att vara en utmaning de kommande åren. Med denna satsning hoppas vi kunna stötta förpackningsinnovation och använda vår storlek och räckvidd för att positivt påverka industrin även bortom vår värdekejda, säger Maja Kjellberg, som arbetar med att utveckla paketeringen hos Ikea Sverige. 

Inledningsvis kommer plasten försvinna från nya produkter. Sedan ska den stegvis fasas ut. 2028 ska hela sortimentet omfattas. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev